Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας

Το έργο, που θα καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών και θα κοστίσει περίπου 130 εκατ. ευρώ, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Την εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ που είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το έργο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, συμφώνησαν να κατασκευάσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με τον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο Juwi.

Για σημαντική στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στις ανανεώσιμες πηγές, που υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει την δίκαιη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Τόνισε ακόμη ότι η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στο χώρο.

Ανήγγειλε δε ότι με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις μονάδες ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης θα προχωρήσει και η απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Θέμα που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε την στρατηγική των ΕΛΠΕ, που περιλαμβάνει βελτίωση της απόδοσης στις βασικές δραστηριότητες με επενδύσεις ύψους 500 εκατ. – 1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και ανάπτυξη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και αξιοποίηση ευκαιριών για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος του ομίλου είναι η μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50 % ως το 2030 ενώ ήδη από το 2014 οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 25%.

Αναφερόμενος στο έργο της Κοζάνης, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι αποτελεί επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως, ενέργεια ικανή να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνους. «Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς». Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τέλος ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της juwi η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.

Protagon