Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διοχέτευε στην Καστοριά κλεμμένα ανταλλακτικά

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκλεβαν οχήματα και διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πρώτης σπείρας, που έκλεβε αυτοκίνητα, είναι ότι τα μέλη της διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (φορητούς υπολογιστές που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων), καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων που ήταν στόχοι τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για δυσεύρετο εξοπλισμό, μεγάλης αξίας, που τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό, ενώ είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σπείρα με ανάλογη υποδομή στην κλοπή οχημάτων. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 8 μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Μάλιστα, για πέντε από τους συλληφθέντες, έχουν σχηματιστεί παλαιότερα ποινικές δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα, ενώ ένας από τους δράστες, από το 1992 έως και σήμερα, έχει συλληφθεί συνολικά είκοσι φορές, για ανάλογα αδικήματα.

Παράλληλα, έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εντοπίστηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες, άδειες κυκλοφορίας, καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, που αποθήκευαν σε ειδικούς χώρους που διατηρούσαν άτομα που συνεργάζονταν με τους δράστες.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα διοχέτευαν οι δράστες αυτούσια ή σε ανταλλακτικά – εξαρτήματα, σε δίκτυο που είχαν συστήσει και το οποίο επεκτεινόταν και εκτός Αττικής. Ειδικότερα, σε Πάτρα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Καστοριά, Βόλο και Ιωάννινα.

Η αστυνομία εκτιμά ότι από την διαπιστωμένη δράση τους το ποσό που αποκόμισε η σπείρα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ περίπου, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερο το παράνομο κέρδος της εάν συνεκτιμηθεί η διάρκεια της δράσης τους, σε συνδυασμό με την τιμή πώλησης μεμονωμένων ανταλλακτικών οχημάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Όσον αφορά στη δεύτερη συμμορία, διέπραττε διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, η συνολική αξία των αφαιρεθέντων υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό, καθώς και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν, με τη μέθοδο ριφιφί, δύο κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, σε Πατήσια και Κυψέλη, τέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων τρεις άνδρες και γυναίκα, ενώ έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων.

Οι δράστες συχνά παρακολουθούσαν τους ενοίκους των οικιών ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που στοχοποιούσαν, για να δουν τις κινήσεις τους, το δρομολόγιο που ακολουθούσαν και εάν τα οχήματά τους ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι ή το κατάστημά τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση. Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, σε βάρος και των τριών ανδρών της σπείρας έχουν σχηματιστεί δεκάδες ποινικές δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα, ενώ έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Liberal