Έκλεισαν την Εγνατία οι μεταφορείς της ΛΑΡΚΟ

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων ώς ένδειξη διαμαρτυρίας, προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διακόπτοντας την κυκλοφορία στο ύψος του κόμβου του Άργους Ορεστικού επί της Εγνατίας Οδού.

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για 2 – 4 ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω του παλιού δρόμου από τον κόμβο Βογατσικού. 

Η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ οδηγεί στην ανεργία, εκατοντάδες εργαζόμενους και στη δυτική Μακεδονία. Η μεγάλη μεταλλουργία που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, λειτουργεί σε Σέρβια Κοζάνης και Ιεροπηγή Καστοριάς δύο λιγνιτωρυχεία στα οποία απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι ανάμεσά τους και δεκάδες εργολαβικοί, αλλά από κανέναν δεν είχε προβλεφθεί η εξόφλησή τους! Αυτό σημαίνει πως αν προχωρήσει η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία χάνουν τα χρήματά τους που ανέρχονται σε 8-9 εκατ. ευρώ εργολάβοι και προσωπικό.

Την Δευτέρα οι εργαζόμενοι του λατομείου της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο.

Πριν λίγες μέρες παράγοντες της περιοχής συναντήθηκαν με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και ενημερώθηκαν πως η επιχείρηση τέθηκε σε εκκαθάριση εν λειτουργία με αποτέλεσμα οι εργολάβοι μεταφορών και εκσκαφών που είναι πέντε μήνες απλήρωτοι να χάνουν τα χρήματα τους και να οδηγούνται και αυτοί με τη σειρά τους σε χρεοκοπία…Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι η εταιρεία θα λάβει 36 εκ. ευρώ, σε δύο ή τρεις δόσεις, που φτάνουν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και υπολείπονται κατά 25 εκ. ευρώ. Τα χρωστούμενα μόνο σε εργολάβους κι εργαζόμενους στο λιγνιτωρυχείο της Ιεροπηγής φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3-4 αφορούν προσωπικό του λατομείου στα Σέρβια.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Ι. Τομόπουλος

kastoriaFm