Ανοίγει ξανά η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία

Με νομοσχέδιό του το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα για νέα ρύθμιση χρεών προς Ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις. Η διάταξη του νομοσχεδίου και ποιους αφορά.

Νέα ευκαιρία για τη ρύθμιση των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις παρέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αιτία είναι οι δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες των Ταμείων οι οποίοι βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, των 120 δόσεων λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων και κάποιους οι οποίοι πετάχτηκαν εκτός για τυπικούς λόγους.

Η προθεσμία που έχουν για την επανένταξη στη ρύθμιση είναι η 31η Μαρτίου 2020.

Ωστόσο οι όροι είναι αυστηροί, καθώς για να επανενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλει όλες τις δόσεις που δεν πλήρωσε, από την ημερομηνία που βγήκε από την αρχική ρύθμιση, καθώς και τυχόν νέες τρέχουσες οφειλές, που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ διάστημα.

Δηλαδή αν έχασε τη ρύθμιση των 120 δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2019, θα πρέπει να πληρώσει τις εισφορές των μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020. Επίσης αν έχει απλήρωτες εισφορές για τους τρέχοντες μήνες, θα πρέπει επίσης να τις καταβάλει.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η ρύθμιση αφορά τους χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για τα χρέη που είχαν μέχρι 31-12-2018, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχαν βρεθεί εκτός ρύθμισης πάνω από 22.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και μάλιστα σε λίγους μήνες, καθώς η ρύθμιση των 120 δόσεων ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τα τέλη Μαΐου του 2029.

Η διάταξη του νομοσχεδίου

Ειδικότερα η διάταξη που έχει ενταχθεί στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου είναι η ακόλουθη: «3. Οι οφειλέτες που απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν. 4611/2019, στην οποία είχαν ενταχθεί, δύνανται να επανενταχθούν σ’ αυτή μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση νια την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ».

Ποιους αφορά

Αναλυτικότερα, οι οφειλέτες που αναφέρονται στα άρθρα 2, 3, 4 και 5 του ν. 4611/2019 και αφορά η διάταξη του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

Οφειλές μη μισθωτών: Το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Οφειλές προς Ο.Γ.Α.: Το σύνολο των οφειλών των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α., που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Οφειλές εργοδοτών: Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές: Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο έως και 31.12.2018 δύναται να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.