Καστοριά: Το μετεωρολογικό φαινόμενο πίσω από τα υπέροχα σύννεφα του ηλιοβασιλέματος

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον υπέροχο ουρανό κατά τη δύση των τελευταίων ημερών.

φωτογραφία Χρυσούλα Κυρατζή - aboutKastoria

Την επιστημονική εκδοχή του θεαματικού φαινομένου στον ουρανό του ηλιοβασιλέματος των τελευταίων ημερών δίνουν οι μετεωρολόγοι.

Όπως επισημαίνεται στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τα υπέροχα χρώματα στα νέφη κατά το ηλιοβασίλεμα, καταγράφεται κι ένας περίεργος σχηματισμός με μια προεξοχή νεφών προς το έδαφος.

Πού οφείλεται αυτός ο νεφικός σχηματισμός;

Τα νέφη που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 km στην τροπόσφαιρα, όπως τα υψιστρώματα και θυσσανοσωρείτες στο βίντεο, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20°C. Το νερό σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).

Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός Bergeron σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων. Οι σταγόνες δηλαδή εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σε αυτά τα ύψη είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που ελευθερώνει μεν κάποιους αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι. Πολύ πιθανόν ο σχηματισμός “Fallstreak hole” όπως ονομάζεται, να σχηματίστηκε λόγω των παραπάνω μηχανισμών.

Με πληροφορίες από meteo.gr