Τσικνοπέμπτη: Πώς να την απολαύσετε χωρίς να μετανιώνετε την επόμενη ημέρα

Ως γιορτή της παρέας με πρωταγωνιστές τα ψητά, η Τσικνοπέμπτη είναι μια ευχάριστη ημέρα που οι περισσότεροι το ρίχνουν λίγο -έως αρκετά- έξω. Για να μην είστε, όμως, όλη την Παρασκευή βαρείς, κακόκεφοι και χωρίς ενέργεια, δείτε πώς να την απολαύσετε, χωρίς να το «πληρώσετε» ακριβά.

Αποφύγετε τα αλλαντικά: Τα λουκάνικα και τα μπέικον είναι φουλ στα κορεσμένα λιπαρά, σε αναλογίες 50-70%, που σημαίνει ότι εκτός του ότι είναι ανθυγιεινά, θα σας δημιουργήσουν φούσκωμα και δεν θα σας αφήσουν να απολαύσετε τη βραδιά, ενώ θα σας επηρεάσουν και στον ύπνο και ενδεχομένως την επόμενη ημέρα να έχετε μειωμένη ενέργεια. Δοκιμάστε, αλλά μην τα αφήσετε να πρωταγωνιστήσουν στο γεύμα σας.

Αφήστε χώρο για λαχανικά: Παραγγείλτε σαλάτες και επιλέξτε στα ορεκτικά σας ψητά λαχανικά. Δώστε τους χώρο στο πιάτο σας, γεμίζοντας το μισό με αυτά και το υπόλοιπο μισό με κρεατικό και άμυλο/υδατάνθρακα, όπως πατάτες ή ρύζι. Έτσι θα απολαύσετε τα πάντα σε σωστές αναλογίες, δεν θα έχετε επίπονο φούσκωμα, ούτε θα προκαλέσετε έντονα προβλήματα στο έντερο.


Μην φάτε πολλά τηγανητά: Μπορεί για πολλούς η Τσικνοπέμπτη χωρίς τηγανητές πατάτες και τηγανητά κολοκυθάκια να είναι… λειψή, αλλά μην τα υπερκαταναλώσετε. Τα τηγανητά θα σας επιβαρύνουν στο πεπτικό και στον ύπνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν ένα γεύμα με τόσα τηγανητά και λιπαρά να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Δοκιμάστε, λοιπόν, δυο μπουκιές πατάτες και κολοκυθάκια, αλλά επιστρέψτε στη σαλάτα σας στη συνέχεια.

Ξεχάστε το ψωμί: Αλήθεια, το χρειάζεστε; Με τόσες επιλογές, το ψωμί είναι απλώς μια περιττή συνήθεια που θα συμβάλλει σε περεταίρω φούσκωμα. Αν θέλετε οπωσδήποτε, ζητήστε μαύρο ψωμί ολικής άλεσης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σε ένα τέτοιο γεύμα, τις φυτικές ίνες τις χρειάζεστε για να χορτάσετε εύκολα χωρίς πολλά λιπαρά και για να ωφελήσετε το πεπτικό σας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Προτιμήστε το κοτόπουλο: Αν υπάρχει κοτόπουλο στο τραπέζι, δώστε έμφαση σε αυτό αντί για το κόκκινο κρέας και προτιμήστε στήθος αντί για μπούτι, χωρίς την πέτσα. Έτσι θα μειώσετε τα λιπαρά του γεύματος και φυσικά τις θερμίδες. Σημειώστε ότι τα παϊδάκια κοτόπουλου αποδίδουν 100-200 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με τα αρνίσια. Ακόμη, όμως, κι αν το κόκκινο κρέας μπει στο πιάτο σας με μια μπριζόλα, προσπαθήστε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος.

Μην προσθέσετε έξτρα αλάτι: Το αλάτι είναι πάντα παρόν σε υπερβολή σε αυτά τα γεύματα και προσθέτοντας παραπάνω, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας και να ανεβάσετε την αρτηριακή σας πίεση. Προτιμήστε να νοστιμήσετε το φαγητό και τη σαλάτα σας με λίγο λεμονάκι που θα σας χαρίσει και βιταμίνη C.

Προσέξτε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά: Η κατάσταση σηκώνει λίγο κρασάκι ή μπίρα. Προσπαθήστε, όμως, να μην ξεφύγετε, καθώς η υπερκατανάλωσή τους θα σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο τόσο του τι θα φάτε, όσο και πόσο θα φάτε ή θα πιείτε. Το πολύ αλκοόλ σε συνδυασμό με το φαγητό θα διαταράξει τον ύπνο σας και η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα από αυτές που θα ορκίζεστε ότι δεν θα ξαναπιείτε. Για να μην δίνετε, λοιπόν, όρκους που δεν μπορείτε να κρατήσετε, διατηρήστε την κατανάλωση αλκοόλ στα 2 ποτήρια και αποφύγετε τα αναψυκτικά που θα σας φορτώσουν και με ζάχαρη. Το δροσερό νερό είναι η καλύτερη επιλογή για να πιείτε πραγματικά στην υγειά σας!

clickAtLife