Το βλέπουν στο ίντερνετ, το κάνουν στο διάλειμμα: Αυτά τα παιχνίδια τροφοδοτούν bullying στα σχολεία

Από το γλείψιμο μιας τουαλέτας στη Θεσσαλονίκη, στα σπασμένα πλευρά ενός 8χρονου στην Καβάλα και στον ξυλοδαρμό ενός 17χρονου στον Βύρωνα από 17 άτομα (!) το bullying στις σχολικές αυλές παίρνει όλο και πιο βίαιο πρόσωπο. Ψάξαμε να βρούμε πώς τροφοδοτεί το διαδίκτυο βίαιες συμπεριφορές.

Οι λεπτομέρειες από τα νέα περιστατικά bullying τον τελευταίο καιρό καταδεικνύουν ένα φαινόμενο που πια παίρνει όλο και πιο σκληρό πρόσωπο. Στο τελευταίο περιστατικό με θύμα έναν 8χρονο από την Καβάλα, ένας εννιάχρονος ακινητοποίησε το θύμα ενώ ένας δεύτερος τον χτυπούσε με γροθιές μέχρι να τους χωρίσουν συμμαθητές του.

Στο ακόμα πιο προηγούμενο γνωστό περιστατικό το 17χρονο θύμα δεχόταν κλωτσιές από 17 άτομα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάμεσα στους λόγους που σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές είναι κι η παρατεταμένη έκθεση των παιδιών σε διάφορες κακές πλευρές του διαδικτύου.

Μάλιστα, ήδη από χθες, όσοι ασχολούνται με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά εφιστούν την προσοχή των γονιών σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι-πρόκληση με το όνομα «Κρανιοθραύστης» το οποίο κάνει θραύση τελευταία στην εφαρμογή TikTok.

Και μπορεί συγκεκριμένα κρούσματα να μην έχουν ακόμα σημειωθεί στην Ελλάδα, αλλά ήδη το Tik Tok επελαύνει στα Ελληνόπουλα.

Από το διαδίκτυο στην αυλή του σχολείου

«Το διαδικτυακό bullying συνεχίζεται κι εξελίσσεται στον φυσικό κόσμο αλλά και το αντίστροφο. Το ένα πεδίο τροφοδοτεί το άλλο» μας λέει ο Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και συνεχίζει:

«Από τα περιστατικά που μας καταγγέλλονται βλέπουμε ότι υπάρχει συχνά αλληλοσύνδεση ανάμεσα στα δύο πεδία.

Η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών πηγάζει σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο όπου οι συμμαθητές ξεκινούν με αρνητικά σχόλια ή υπονοούμενα στα social media ή στα παιχνίδια που παίζουν από κοινού κι η κατάσταση συνεχίζεται μετά στο σχολείο».

Για τον κο Κορμά, η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών επωάζεται σε μεγάλο βαθμό στα βίαια παιχνίδια που παίζουν με κορυφαίο ανάμεσά τους το Fortnite.

«Πρόκειται για παιχνίδια εντελώς ακατάλληλα για την ηλικία τους, παιχνίδια τα οποία αυξάνουν την επιθετικότητα» λέει ο ίδιος.

Συγκάλυψη γεγονότων στα σχολεία

Στην ερώτηση μας πως βλέπει ο κος Κορμάς το γεγονός ότι σε όλα τα πρόσφατα περιστατικά bullying οι γονείς κάνουν λόγο για απάθεια ή και συγκάλυψη των γεγονότων από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας απαντά πως οι μαρτυρίες των εκπαιδευτικών από τις συναντήσεις του Κέντρου με τους τελευταίους είναι πως τα παιδιά δεν τους εμπιστεύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το bullying.

«Σύμφωνα με τις έρευνες μας, μόνο το 3% των παιδιών εμπιστεύεται τα προβλήματά του στους δασκάλους. Παρ’ όλα αυτά, κι επειδή οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο, θέλω να πω ότι δεν φταίνε αποκλειστικά οι ίδιοι- το θέμα είναι πιο σύνθετο. Είναι ο ίδιος ο ρόλος του σχολείου που έχει ζητήματα. Το ότι δεν προάγει την αλληλεγγύη ανάμεσα στα παιδιά είναι ένα από αυτά. To ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στα σχολεία για τους διαδικτυακούς κινδύνους, ένας άλλο.

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι οι εκπαιδευτικοί συχνά προσπαθούν αλλά δεν βλέπουν αποτέλεσμα. Συχνά δεν συνεργάζονται κι οι ίδιοι οι γονείς- τόσο ενός παιδιού θύτη όσο κι ενός παιδιού θύματος, αποδίδοντας όλο το φταίξιμο στο σχολείο. Στην ουσία όμως πρόκειται για φαινόμενο που ξεκινάει από τα πάνω κι από μια κοινωνία που ανέχεται την βία και δεν έχει ανοχή στην διαφορετικότητα».

Δυνητικά επικίνδυνο το tik tok αλλά εκτός του «ραντάρ» των γονιών

Ψάχνοντας περαιτέρω το συσχετισμό των βίαιων συμπεριφορών των παιδιών σε έναν παιδικό κόσμο που αποκτά ολοένα και πιο διαδικτυακά χαρακτηριστικά ρωτήσαμε τι συμβαίνει και με το νέο challenge (σ.σ πρόκληση) του social media tik tok.

H νέα πρόκληση με το ανατριχιαστικό όνομα «Κρανιοθραύστης» αναγκάζει το παιδί να σταθεί μπροστά στην κάμερα που κάποιος συμμαθητής κρατά, να κάνει ένα επιτόπιο ψηλό άλμα και πριν προσγειωθεί δύο άλλα παιδιά να του βάλουν τρικλοποδιά, ώστε να πέσει κάτω με την πλάτη, με κίνδυνο να χτυπήσει το κεφάλι του.

Για τους απροπόνητους με το tik tok, οι προκλήσεις εκπληρώνονται, με performance act, ένα προσωπικό μουσικοχορευτικό show.

« H πρόκληση του ‘Κρανιοθραύστη’ δεν έχει πάρει προεκτάσεις στην Ελλάδα, από την άποψη ότι για την ώρα δεν έχουμε καταγραμμένο κάποιο περιστατικό. Παρ όλα αυτά ως challenge είναι ήδη γνωστό στους Έλληνες μαθητές» μας λέει η Καλλιόπη Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi) το οποίο εξέδωσε χθες ανακοίνωση για το θέμα.

«Είναι πάντως ενθαρρυντικό, το ότι και με την πρόκληση του “Κρανιοθραύστη” αλλά και με την “Μπλε Φάλαινα” πέρυσι, βλέπουμε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δεν ασπάζονται τόσο καταστροφικά έως και δυνητικά θανατηφόρα διαδικτυακά παιχνίδια.

Από την άλλη, το tik tok, είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στις μικρές ηλικίες και η πρώτη επιλογή social media στα 12 χρόνα. Έχει ξεπεράσει ακόμα και το Instagram. Δεδομένου ότι οι γονείς δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή την πλατφόρμα, ούτε και τη χρησιμοποιούν, η χρήση της από τα παιδιά απαιτεί ιδιαίτερή προσοχή μιας και στον πυρήνα αυτού του social media βρίσκονται τα challenges- προκλήσεις- όπως πειράματα με πρίζες, με φωτιές κι όπως είδαμε και τώρα, με τον “Κρανιοθραύστη”. Τα challenges που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και βίαια είναι πολλά.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι να κάνουν άμεσα ιδιωτικό το προφίλ των παιδιών τους στο tik tok και να απενεργοποιήσουν την επιλογή της εμφάνισης της τοποθεσίας που βρίσκεται ο χρήστης για να προστατεύσουν όσο καλύτερα μπορούν σε πρώτη φάση τα παιδιά τους».

mag24