Πληθαίνουν τα περιστατικά σχολικής βίας – Καμία επιμόρφωση στους καθηγητές από το 1990

Οι καθηγητές δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν και πώς να ανταποκριθούν σε κρούσματα σχολικού εκφοβισμού

Tο τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη έξαρση του φαινομένου bullying στα σχολεία με σκληρά περιστατικά με τις καταγγελίες να έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ακόμα και αυτή την στιγμή δεν έχει τα φαινόμενα που έχουν άλλες χώρες στο παγκόσμιο στερέωμα ενώ η κρίση είναι η αιτία που τα φαινόμενα bullying στην χώρα μας έχουν επιδεινωθεί. Την ίδια στιγμή εντοπίζεται το ίδιο σοβαρό θέμα ακόμα και στα δημοτικά σχολεία.

«Με τις τελευταίες έρευνες, μεταξύ 36 χωρών η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα με 16% όταν σε άλλες χώρες ο μέσος όρος είναι στο 46%. Τα φαινόμενα βίας που υπάρχουν στην κοινωνία μεταφέρονται και στο σχολείο, που δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία» λέει ο κ. Κωνσταντίνου.

Για τις ευθύνες δασκάλων, καθηγητών και κυρίως διευθυντών των σχολείων που είτε φοβούνται είτε υποβαθμίζουν περιστατικά που συμβαίνουν ακόμα και μπροστά στα μάτια τους είπε: «Θα πρέπει να πάμε στο πριν και το μετά. Θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι με το πώς θα πρέπει να αγαπάνε και να συμπεριφέρονται στους συμμαθητές. Και μετά αυτό συνεχίζεται και στο σχολείο με θεματικές εβδομάδες. Στο δεύτερο κομμάτι, αφού εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα, υπήρξαν προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς. Πώς να αντιμετωπίζουν και πώς να ανταποκριθούν. Η τελευταία επιμόρφωση έγινε το 1990… Από το 2010 δεν έχουμε και νέους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση καθώς τα κενά καλύπτονται από αναπληρωτές».

«Υπάρχουν περιστατικά που βιώνουν οι μαθητές, τα παιδιά μας δηλαδή, τα οποία δεν καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται περί σχολικού εκφοβισμού. Είναι εύκολα θύματα οι δάσκαλοι. Δεν υπάρχει επιμόρφωση ούτε στους καθηγητές, αλλά ούτε και στους γονείς» λέει η κα. Δ. Σταθοπούλου, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου στα Κρέστενα Ηλείας.

Έθνος