6 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Η Παρασκευή ήρθε! Γιαυτό κάλεσε τους φίλους, παράγγειλε κάτι απέξω και δείτε μια ή πολλές από τις παρακάτω ταινίες στην μικρή οθόνη.

«Νοτιάς» (2015) σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, θα φτιάξει ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Παίζουν:Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Ομηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ημελλος, Φοίβος Ταραμπίκος ενώ εμφανίζεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε ρόλο έκπληξη.

*ΕΡΤ1 Παρασκευή 21/2 στις 22:00

«Sacro GRA» (2013) σε σκηνοθεσία Τζιανφράνκο Ρόσι

Η ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκος του μεγαλύτερου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Ιταλίας GRA (Grande Raccordo Anulare / Great Ring Road). Ήρωες της ταινίας είναι οι απλοί άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζουμε κρυφοκοιτάζοντας την καθημερινότητά τους: μια καθημερινότητα στο όριο του ουσιαστικού και του ανούσιου, του μπανάλ και του συναρπαστικού. Το κοινό τους σημείο είναι ο αυτοκινητόδρομος – δαχτυλίδι που περικυκλώνει τη Ρώμη, ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας. Ένας ευγενής και η κόρη του που έχουν αναγκαστεί να μείνουν σ ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, ένας τραγουδιστής της όπερας, μια οικογένεια Λατινοαμερικάνων, μία παρέα εκδιδομένων γυναικών κι άλλοι ήρωες, συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας σε πτώση και δίνουν τον παλμό της ζωής στο πλαίσιο του αστικού τοπίου.

To «Sacro Gra» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατακτά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Τζιανφράνκο Ρόσι πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας το υλικό του και οκτώ μήνες για το μοντάζ. Για το «Sacro Gra» έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο. Βραβεία: Χρυσός Λέοντας, Φεστιβάλ Βενετίας 2013, Βραβείο Leoncino d Oro Agiscuola, Φεστιβάλ Βενετίας 2013.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 21/2 στις 23:00

«Η συμμορία των Δεκατριών» (2007) σε σκηνοθεσία Στίβεν Σόντρεμπεργκ

Όταν ο αδίστακτος μεγαλοξενοδόχος Γουίλι Μπανκ εξαπατάει τον Ρούμπεν Τίσκοφ, μέλος της συμμορίας του Όσεαν, ο τελευταίος ετοιμάζει την εκδίκησή του. Όλη η συμμορία καταστρώνει ένα απίστευτο σχέδιο για την παρεμπόδιση της επικείμενης βράβευσης του νέου ξενοδοχείου του Μπανκ με το περίφημο κολιέ πέντε διαμαντιών.

Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Αλ Πατσίνο, Ματ Ντέιμον.

*OPEN Παρασκευή 21/2 στις 21:00

«Νήσος» (2009) σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα

Όταν ο Θεμιστοκλής Δίκαιος, ο τοπικός άρχοντας ενός νησιωτικού χωριού, χάνει αιφνίδια τη ζωή του, η κλειστή κοινωνία του χωριού αναστατώνεται. Όχι τόσο για την απώλεια, όσο για το γεγονός ότι ο αποθανών αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία, ενώ ήταν άκληρος. Πού την έκρυβε τόσο καιρό; Στα ερωτηματικά τους, έρχεται να απαντήσει η διαθήκη του μακαρίτη, που προβλέπει το μοίρασμα της περιουσίας στις τέσσερις εξουσίες του χωριού: τον πρόεδρο της κοινότητας, τον αστυνομικό διευθυντή, τον δάσκαλο του σχολείου και τον ιερέα της εκκλησίας. Προϋπόθεση, όμως, για να εκτελεστεί η διαθήκη, είναι αυτοί οι τέσσερις να δεχτούν να διαβαστούν δημοσίως στην πλατεία του χωριού τέσσερις σφραγισμένες επιστολές -μία για τον καθένα- το περιεχόμενο των οποίων δεν το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο… συγχωρεμένος…

Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Βουτσάς, Ντορρέτα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τζουμάκης, Ελένη Καστάνη, Μιχάλης Μαρίνος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάνια Τρύπη, Ζέτα Δούκα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Παύλος Ορκόπουλος, Σόλων Τσούνης, Κώστας Φαλελάκης, Ιωάννα Πηλιχού, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μιχάλης Γιαννακάκης, Αλέξανδρος Γιάννου, Κωνσταντίνος Δανίκας.

*ALPHA Παρασκευή 21/2 στις 21:50

«Οι λησταρχίνες» (2006) σε σκηνοθεσία Γιόακιμ Ρένινγκ, Έσπεν Σάντμπεργκ

Η Σάρα είναι κόρη ενός πλούσιου τραπεζίτη, με ευρωπαϊκή παιδεία. Η Μαρία είναι κόρη μίας φτωχής αγροτικής οικογένειας, που δεν ξέρει και πολλά από savoir vivre. Οι δυο τους έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μοιραστούν το ίδιο πεπρωμένο, ενώ οι αγεφύρωτες κοινωνικές τους διαφορές τις έχουν κάνει να μισούν η μία την άλλη. Μέχρι τη στιγμή που η απόφαση ενός απεσταλμένου της New York Bank & Trust να αποσπάσει παρανόμως μεγάλα κομμάτια μεξικάνικης γης για να περάσει από εκεί ο καινούριος σιδηρόδρομος, τις μεταμορφώνει στο πιο αχτύπητο και διαφορετικό δίδυμο λησταρχίνων που έχει γνωρίσει ποτέ η άγρια Δύση.

Παίζουν: Πενέλοπε Κρουζ, Σάλμα Χάγιεκ, Στιβ Ζαν

*OPEN Παρασκευή 21/2 στις 23:45

«Ο τελευταίος Σαμουράϊ» (2003) σε σκηνοθεσία Έντουαρντ Ζουίκ

19ος αιώνας, Ιαπωνία. Η εποχή, που η εθνική ασφάλεια της χώρας, βασιζόταν αποκλειστικά στη μίσθωση των σαμουράι για την αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών, πρόκειται να λήξει οριστικά. Σε μια δυναμική προσπάθεια να απαγκιστρωθεί η Ιαπωνία από το απαρχαιωμένο μιλιταριστικό καθεστώς, ο αυτοκράτορας μισθώνει μια ομάδα αμερικανών αξιωματικών, βετεράνων του Εμφυλίου Πολέμου, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον στρατό της χώρας στη χρήση σύγχρονων όπλων για να εξαλείψει την πολεμοχαρή αλλά υπερήφανη ομάδα. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές συγκαταλέγεται και ο Νέιθαν Άλγκρεν, που η μοίρα θα παίξει μαζί του ένα απρόσμενο παιχνίδι. Η ξαφνική συμπλοκή της διμοιρίας του Άλγκρεν με μια ομάδα σαμουράι, καταλήγει σε αιματοχυσία ενώ ο ίδιος αιχμαλωτίζεται. Ως όμηρος πια και έγκλειστος στο χωριό των σαμουράι, ο Άλγκρεν, που τώρα πια έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των ατρόμητων αυτών πολεμιστών, τους κώδικες τιμής τους και την φιλοσοφία τους, δεν αργεί να αλλάξει στρατόπεδο και να συμμαχήσει με τους πρώην εχθρούς του. Όταν τελικά ο ιαπωνικός στρατός αποφασίζει να καταδιώξει τους σαμουράι, ο Άλγκρεν είναι έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις του στην τέχνη του πολέμου για να υπερασπιστεί με την καρδιά του μια περήφανη παράδοση αιώνων, καταδικασμένη όμως να χαθεί οριστικά…

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Κεν Γουατανάμπε, Μπίλι Κόνολι, Γουΐλιαμ Άθερτον

*STAR Παρασκευή 21/2 23:50