Καστοριά: Εκπαίδευση στη Βασική Υποστήριξη Ζωής

Σήμερα στην Καστοριά 22 Φεβρουαρίου η Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΕΕΠΦ Καστοριάς πραγματοποίησε σεμινάριο εκπαίδευσης πολιτών στην Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS) με την χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED).

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Το σεμινάριο “Πρώτες βοήθειες – Βασική υποστήριξη ζωής (BLS)” δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτή την εκπαιδευτική ανάγκη κάθε πολίτη. Περιλαμβάνει μια σειρά από θεωρητικές ενότητες και πρακτικά αντικείμενα, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των κυριότερων απειλητικών για τη ζωή περιστατικών καθώς και την αντιμετώπισή τους. Η εκπαίδευση συνοδεύτηκε από ευρωπαϊκή πιστοποίηση γνώσεων στις πρώτες βοήθειες.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς: «εγώ δεν είμαι γιατρός οπότε δε μπορώ να κάνω κάτι για έναν άνθρωπο με καρδιακή ανακοπή, σωστά;» ΛΑΘΟΣ!

Κάθε 45 δευτερόλεπτα, κάπου στην Ευρώπη ένας άνθρωπος παθαίνει καρδιακή ανακοπή και καταρρέει. Όχι, δεν καταρρέει μέσα σε νοσοκομεία, υπό το άγρυπνο βλέμμα ιατρών και νοσηλευτών. Καταρρέει σε δρόμους, πλατείες, σπίτια, καταστήματα, χώρους συναθροίσεων κ.α., μπροστά στα μάτια συνήθως οικείων και φιλικών του προσώπων. Ακόμη και σε πολύ προηγμένα κράτη, με άριστα συστήματα άμεσης προνοσοκομειακής βοήθειας και υπερσύγχρονες υγειονομικές μονάδες, ο άνθρωπος που κατέρρευσε στη μέση μιας πολυσύχναστης πλατείας έχει ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης εάν δεν κάνουν άμεσα κάτι γι’ αυτόν οι παρευρισκόμενοι στο σημείο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η έγκαιρη αναζωογόνηση (μέσα στα πρώτα 1 – 2 λεπτά) και η έγκαιρη απινίδωση μιας ανθρώπινης καρδιάς που έχει πάψει να λειτουργεί, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης σε ποσοστό άνω του 60%.