Ποιοι ωφελούνται με αυξήσεις στις συντάξεις – Παραδείγματα

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε παραδείγματα για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Για νομοσχέδιο – τομή μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για τις αυξήσεις στις συντάξεις, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μεσομακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό μας καταφέρνει, το σύνολο της ανταποδοτικής σύνταξης των Ελλήνων να είναι ισοδύναμη των εισφορών, «κάτι που δείχνει την εξυγίανση του συστήματος».

Επίσης, μεσομακροπρόθεσμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στο μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το νέο ασφαλιστικό διασφαλίζει κι όλες τις συντάξεις έως το 2070.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με το «νομοσχέδιο – τομή», μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, παρά μόνο αυξήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Επανέλαβε την αξία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο και αμφισβήτησε τη δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι αναλογιστική μελέτη υπήρξε και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.

Αυξήσεις στις συντάξεις – Παραδείγματα

Όσο για τη μείωση της συνταξοδοτικής δαπάνης που επικαλέστηκε η κα Αχτσιογλου, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι τα απολογιστικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά, διότι θα μπουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Σημείωσε επίσης, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνει σε απόλυτα νούμερα τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2023, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε και παραδείγματα με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με «30 χρόνια και μία ημέρα»: Στα 40 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ το μήνα. Με 800 ευρώ συντάξιμο, 58 παραπάνω. Με 1.000 συντάξιμο, 72 παραπάνω. Με 1.500 συντάξιμο, 108 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι συνοδεύεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που μείωσε από 22% στο 9% στο κατώφλι των 10.000 ευρώ τον φορολογικό συντελεστή – κάτι που σημαίνει 1.300 όφελος στον ελεύθερο επαγγελματία, τη στιγμή που θα έχει επιβάρυνση 410 ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές).

Νέες ασφαλιστικές εισφορές – Παραδείγματα

Ως παραδείγματα έφερε τα εξής: Με 10.000 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος είναι ωφελημένος 770 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Με 12.000, είναι ωφελημένος 1.174 ευρώ. Με 7.800, +364. Με 14.000, +1.556. Με 15.000, +1.715. Με 19.000, +2.342. Με 20.000, 2.501. Με 23.000, 2.950 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εισόδημα που θα ενισχύσει ελεύθερο επαγγελματία, είπε ο κ. Βρούτσης.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Βρούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι η επιτροπή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές έχουν σχολιάσει και απαντήσει στην αναλογιστική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης, ότι η αναλογιστική μελέτη ήρθε τώρα για πρώτη φορά.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν πρέπει να συνδέεται το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί να διαφέρει το Ασφαλιστικό από το Φορολογικό; Ποιο είναι το επιχείρημα – κάποιος που παίρνει 70.000 ευρώ να δίνει τα ίδια στο ασφαλιστικό με κάποιον που βγάζει 7.000 ευρώ;

Εμείς, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος, βγάλαμε τη χώρα εκτός μνημονίου. Το όραμά μας έχει την αναδιανομή στον πυρήνα πολιτικής μας. Για εσάς, η αναδιανομή είναι τριτεύον θέμα…