Τι γεύση δίνει το βαρέλι στο κρασί;

Τα χαρακτηριστικά που δίνει ένα δρύινο βαρέλι στο κρασί προέρχονται από το ίδιο το ξύλο του βαρελιού. Η ένταση της επίδρασης ενός βαρελιού σε ένα κρασί εξαρτάται από τον τύπο της βελανιδιάς από την οποία φτιάχτηκε, από τη διαδικασία ξήρανσης του ξύλου και από το πώς φτιάχτηκε το εσωτερικό του βαρελιού. (Για παράδειγμα, ένα πιο «ψημένο» βαρέλι θα έχει ισχυρότερες γεύσεις μπαχαρικών και καπνού.)

Χρησιμοποιούνται μερικές φορές και τα λεγόμενα “ουδέτερα” βαρέλια – δηλαδή βαρέλια ηλικίας 3 ή 4 ετών που έχουν χάσει τη δύναμή τους – αλλά μπορούν ακόμα να προσθέσουν υφή, κάνοντας ένα κρασί να φαίνεται πιο πλούσιο και κρεμώδες.

Οι φαινόλες στο βαρέλι αλληλεπιδρούν με το κρασί και ανάλογα με ένα πλήθος μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου του είδους των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, οι γεύσεις του κρασιού συνδυάζονται με τις γεύσεις που προσδίδονται από το βαρέλι και αρχίζουμε να παίρνουμε μερικές από αυτές… Τη βανίλια , τον καφέ,τη μόκα, το βούτυρο ή την καραμέλα. Και αν ένας οινοπαραγωγός επιλέξει να ζυμώσει ένα κρασί σε βαρέλι (και όχι μόνο να το παλαιώσει), οι ίδιες οι ζύμες αλληλεπιδρούν με τα συστατικά της γεύσης, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη επιρροή.

krasia