Πως να καθαρίσετε σωστά το κινητό σας (video)

Η συχνή απολύμανση του κινητού τηλεφώνου λόγω του κορωναϊού πρέπει να ενταχθεί πλέον στην καθημερινή ρουτίνα. Τι πρέπει να προσέξετε.

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στη μάχη της πρόληψης κατά του κορωνοϊού είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων υγιεινής που στην εποχή μας περιλαμβάνουν εκτός από σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικό καθάρισμα της προέκτασης αυτών, δηλαδή του κινητού μας τηλεφώνου. Δεδομένου πως ο COVID-19 έχει αποδειχθεί πως μένει έως και τρεις ημέρες στις επιφάνειες, η συχνή απολύμανση του κινητού τηλέφωνου πρέπει να ενταχθεί πλέον στην καθημερινή ρουτίνα. Και πολύ έχει κάνει, αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με έρευνα του 2014, τα smartphones φέρουν στην επιφάνειά τους δέκα φορές περισσότερα βακτήρια και από το κάθισμα της τουαλέτας.

Ο καθαρισμός του κινητού μας όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην προκληθούν ανεπιθύμητες βλάβες.

* Αξίζει να καθαρίζουμε συχνά όλες τις “έξυπνες συσκευές” μας, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ρολογιών (smart watches) ακόμα και ακουστικών, καθώς τα αγγίζουμε συχνά.

* Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό οθόνης που δεν ψεκάζεται απευθείας πάνω στην επιφάνεια, αλλά πρώτα σε μια πετσέτα χαρτιού ή σε ένα πολύ απαλό

* Αποφεύγουμε τη χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού κατά τον καθαρισμό των έξυπνων συσκευών μας.

* Προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα καθώς το υγρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αν εισέλθει στον εξοπλισμό.

Αν χρησιμοποιούμε θήκες για να προστατεύουμε τα κινητά μας τότε είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσουμε και να τις κρατάμε καθημερινά καθαρές:

* O καθαρισμός για τις θήκες μπορεί να γίνει με κανονικά οικιακά καθαριστικά.

* Η θήκη θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από την συσκευή.

* Βεβαιωθείτε ότι η θήκη είναι στεγνή πριν την τοποθετήσετε ξανά στη συσκευή σας.

Ο λοιμωξιολόγος, και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Δρ. Παύλος Νικολαϊδης υπογραμμίζει πως όπως όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή δύο έως τέσσερις φορές. Για τα κινητά συγκεκριμένα αναφέρει πως η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται και από τη χρήση που κάνουμε. «Αν τα χρησιμοποιούμε συνέχεια, καλό θα ήταν να το καθαρίζουμε σχεδόν κάθε μία ώρα», τόνισε.

Παρακάτω ακολουθεί χρηστικό βίντεο του BBC