Καστοριά: Πόσα test κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή

Με αφορμή την δυσάρεστη είδηση ότι η αιτία του αιφνίδιου θανάτου της 41 ετών συμπολίτισσας μας από τα συνοικισμό των Κορεστείων ήταν η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια λόγο του COVID-19 ( η νεκροψία-νεκροτομή πλέον απαγορεύεται) και από τον τρόπο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε το ίδιο λάθος. Ο ΕΟΔΥ έδωσε σύσταση για παραμονή στην οικία…αλλά τώρα εκ τον υστέρων θα αναφέρει ότι η ασθενής έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, οπότε μην ανησυχείτε όλα καλά – όλα υπό έλεγχο…κοιμηθείτε ήσυχοι. Όλα αυτά για ποίο λόγο; Πότε θα καταλάβουμε ότι στην ιατρική 1+1=;. Κανένα περιστατικό δεν είναι το ίδιο!

Το λογικό είναι κάθε ασθενής με συμπτωματολογία να κάνει το test (οδηγία Π.Ο.Υ) για αυτό όμως η απάντηση είναι δεν χρειάζεται…δεν έχουμε…μόνο σε αυτούς με Πνευμονία σε σημείο μάλιστα που το αποτέλεσμα του test να βγαίνει για μία ακόμη φορά μετά θάνατον (κυνικά στερώντας το δικαίωμα στην έγκυρη περίθαλψη…στη ζωή!).

Δεχόμενοι το παράλογο… έχουμε φτάσει σε ένα άλλο σημείο ακόμη πιο τραγικό… να δεχόμαστε ότι αυτό είναι και πάει και τελείωσε!

Οφείλουν οι αρμόδιοι και κυρίως ο βουλευτής της ΝΔ του νομού κ. Τζηκαλάκιας με την ιδιότητα του ως Πνευμονιολόγου να μας απαντήσει στα εξής:

1] Για ποίο λόγο ασθενείς με συμπτωματολογία και μάλιστα 41 ετών (μητέρα 3 παιδιών..) με υποκείμενα νοσήματα δεν έκανε το test; (τον πραγματικό λόγο…και μην αρχίσει να υπερασπίζεται τον …ΕΟΔΥ). Μα φυσικά το χρήμα, γιατί εάν είχε χρήματα θα το πλήρωνε από μόνη της…και δυστυχώς δεν είναι και ο κολλητός μας ο Δήμαρχος, ο οποίος εάν και ασυμπτωματικός για να μην πληρώσει (μιας και αντιμετωπίζει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα…) και για να μην του χαλάσουμε και το χατίρι του το κάναμε σε χρόνο μηδέν!

2] Για ποίο λόγο εφόσον όλη η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ότι τις περισσότερες φορές η διάγνωση τίθεται αρχικά από την ακτινολογική εικόνα (<90%) προτού ακόμη γίνει το test, το οποίο μάλιστα μπορεί να βγει και αρνητικό, σε ασθενής με συμπτωματολογία και υποκείμενα νοσήματα δεν κάνουμε τουλάχιστον μια ακτινογραφία θώρακος…και εργαστηριακό έλεγχο;

3] Για ποίο λόγο έστω και σαν ύστατη λύση δεν προμηθεύεται το ΕΣΥ τα γρήγορα test που ανιχνεύουν τα IgM και IgG αντισώματα; Ναι μπορεί να μην είναι η τέλεια μέθοδος αλλά είναι και αυτό μία λύση και μάλιστα οικονομικότατη (25 ευρώ) και με τάχιστα αποτελέσματα

4] Για ποίο λόγο μετά την φιέστα για τα δύο δίωρα στο Γ.Ν.Καστορίας δεν πάει να βοηθήσει τον κουμπάρο του, ως ανθρώπινο δυναμικό (μιας και οι ιατροί κάνουν δημόσια έκλυση για βοήθεια από συναδέλφους ιδιώτες και μάλιστα το ίδιο το υπουργείο ζητάει εθελοντές)..να δει πως είναι να εφημερεύει χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας..να δούμε μετά τi καλά λόγια θα πει για τον υπουργό και τον ΕΟΔΥ..!!

το παραπάνω κείμενο ήρθε πριν από λίγο στο email του mpetskas.com