Πρακτικός οδηγός για τα ψώνια μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Από το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία, όπως ήταν εύλογο, δημιούργησε και αρκετά ερωτηματικά για τον τρόπο που θα κινούμαστε και στις αγορές μας.

Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες που περιλαμβάνουν τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας, απλού χαρτιού ή αποστολής μηνύματος στο 13033, υπάρχουν και κάποια πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να λειτουργείτε πιο οργανωμένα όταν χρειαστεί να βγείτε εκτός σπιτιού για να ψωνίσετε. Αυτό βέβαια ισχύει για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εναλλακτική της ψηφιακής παραγγελίας και παράδοσης των προϊόντων κατ’ οίκον.

Πριν βγείτε από το σπίτι
-Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει στη λίστα σας όλα όσα χρειάζεστε χωρίς παραλείψεις που ίσως να σάς αναγκάσουν να ξαναβγείτε εκτός σπιτιού.

-Οργανώστε τη λίστα σας ανά είδος. Για παράδειγμα, αναλώσιμα, κρεοπωλείο, φούρνος κ.λ.π. Στην περίπτωση που όλα τα προμηθεύεστε από το σούπερ μάρκετ, αυτό είναι πολύ βασικό για να μην κάνετε βόλτες στο μαγαζί προσπαθώντας να θυμηθείτε τι ξεχάσατε.

-Φροντίστε να έχετε στην τσάντα σας τα απολύτως απαραίτητα όπως γάντια, απολυμαντικό χεριών, μάσκες. Εννοείται φυσικά πως δεν θα χρησιμοποιήσετε ένα μόνο ζευγάρι γάντια.

-Πλένετε καλά και απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν βγείτε από το σπίτι. Φορέστε τα γάντια αφού βγείτε από την έξοδο του σπιτιού σας γιατί μπορεί να ακουμπήσετε διάφορα όπως το κουμπί του ανελκυστήρα, την πόρτα κ.λ.π.

-Προτιμήστε εφαρμοστά γάτια, όχι νάυλον γιατί μπορεί τα πρώτα να μην είναι μεν τόσο βολικά στο να τα βάζετε και να τα ξαναβγάζετε αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλή.

-Φροντίστε να έχετε μαζί σας το κινητό σας αν έχετε στείλει στο 13033 SMS. Μπορεί να χρειαστεί να δείξετε το μήνυμα σε κάποιον αρμόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση ή το απλό χαρτί. Πρέπει να αναφέρετε αναλυτικά πού θα πάτε και για ποιο λόγο. Θυμηθείτε ότι μαζί με το χαρτί θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας για έλεγχο αν σάς ζητηθεί.

-Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας και τη δική σας τσάντα για τα ψώνια. Προστατεύουμε το περιβάλλον και κατά συνέπεια τον εαυτό μας.

Αφού βγείτε από το σπίτι

-Αν οδηγείτε, ανοίγετε την πόρτα, απολυμαίνετε το τιμόνι κ.λ.π και αφού όλα είναι όπως πρέπει φοράτε τα γάντια σας. Φροντίστε πάντα να έχετε εφεδρικά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρισμού και απολυμαντικό. Αν μπείτε σε ταξί ή άλλο μέσο μεταφοράς αποφύγετε να αγγίζετε τις επιφάνειες όσο είναι δυνατό. Κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά.

Στις αγορές σας

-Να είστε υπομονετικοί αν χρειαστεί να περιμένετε έξω από το κατάστημα μέχρι να σάς επιτρέψουν την είσοδο ακολουθώντας τις επίσημες κατευθυντήριες. Δεν είναι ώρα ούτε για βιασύνες ούτε για να τσακώνεστε αν κάποιος «ανυπόμονος» πήρε τη σειρά σας. Παραχωρήστε επίσης τη σειρά σας σε ηλικιωμένους, και, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, προσπαθήστε και να τους βοηθήσετε όπως μπορείτε. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσο πιο σύντομα επιστρέψουν στο σπίτι τόσο καλύτερα.

-Έχετε έτοιμη τη λίστα με τις αγορές σας για να μην καθυστερήσετε. Δεν πρέπει να χρονοτριβείτε.

-Μην αγγίζετε άσκοπα τα προϊόντα στα ράφια παρά μόνο αν έχετε σκοπό να τα αγοράσετε. Δεν ήρθατε στο super market για shopping therapy… Είναι ίσως μικρές οι πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό μέσω κάποιας συσκευασίας εκτός αν -στο χειρότερο σενάριο- κάποιος ασθενής έχει φτερνιστεί ή βήξει πάνω της. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε.

-Αν θέλετε να προμηθευτείτε λαχανικά, φορέστε καινούρια γάντια και μην αγγίζετε άσκοπα λαχανικά που δεν θα αγοράζετε. Μην ζουλάτε τις ντομάτες, δεν… κορνάρουν. 😊 Για ό,τι χρειάζεστε ζητήστε βοήθεια από τους υπαλλήλους και προπαντός, μην τους κάνετε τη ζωή δύσκολη. Αρκετά έχουν στο κεφάλι τους…

-Μην συνωστίζεστε στα ταμεία. Διατηρείτε την απόσταση του 1.5 μέτρου για να παραμείνετε ασφαλείς και αφού αποχωρήσετε από το κατάστημα θυμηθείτε ότι δεν είναι ώρα για βόλτες. Αυτές θα τις απολαύσετε ασφαλείς πια όταν όλα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

olivemagazine