Tα ήπια συμπτώματα που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει

Ο ξηρός βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του κορονοϊού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που ίσως οδηγούν σε κορονοϊό και σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Πρόκειται για συμπτώματα πιο ήπια και λιγότερο προφανή, είναι όμως πιθανά σημάδια που καλό είναι κανείς να μην αγνοήσει.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Mirror, τα έξι αυτά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Ερεθισμός στα μάτια

Το αίσθημα ξηρότητας ή καψίματος στα μάτια είναι γνωστό σε ανθρώπους με αλλεργίες. Πολλές φορές προκαλείται και όταν κάποιος βρίσκεται σε μέρος με καπνό, σκόνη, μούχλα. Η μόνη διαφορά στις περιπτώσεις του κορονοϊού είναι πως ο ερεθισμός δεν προκαλείται από κάποιον εξωγενή παράγοντα αλλά από τον ίδιο τον ιό.

Σωματική κόπωση

Ακόμα ένα σύμπτωμα του κορονοϊού, όπως και της γρίπης και των ιώσεων γενικά είναι το αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης. Συχνά όταν κάποιος είναι άρρωστος η συμβουλή είναι να ξεκουραστεί, αλλά το να νιώθει κουρασμένος και να μην μπορεί να κοιμηθεί λόγω βήχα και δυσκολίας στην αναπνοή μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη.

Πόνος στην κοιλιά

Όπως και με την απώλεια όρεξης, ο πόνος στην κοιλιά μπορεί εύκολα να θεωρηθεί κάτι τυχαίο ή να συνδεθεί με διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology συνδέει τον πονόκοιλο με τον Covid-19.

Όπως διαπιστώθηκε το 48.5% των 204 people είχαν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια.

Πνευματική κόπωση

Παρότι αυτή η κατάσταση δεν έχει επισήμως περιγραφεί ως σύμπτωμα, άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19 έχουν αναφέρει πως ένιωθαν πνευματική κόπωση.

Όπως περιέγραψε στη Daily Mail η Thea Jourdan, η πρώτη στιγμή που σκέφτηκε πως ίσως έχει κορονοϊό είναι όταν ένιωσε ενοχλήσεις στον λαιμό σε συνδυασμό με πονοκέφαλο. Στη συνέχεια ένιωθε αυτό που περιγράφεται ως «brain fog». «Αρχικά ένιωθα εξάντληση, σερνόμουν και η μόνη μου επιλογή ήταν να πάω στο κρεβάτι μου. Δεν είχα παραγωγικό βήχα ούτε πυρετό. Αλλά είχα μια παράξενη αίσθηση πως κάτι συνέβαινε βαθιά στα πνευμόνια μου, σαν να αναπνέω ταλκ».

Απώλεια όρεξης

Άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό περιέγραψαν απώλεια όρεξης σε διάφορους βαθμούς.

Κάποιοι δεν είχαν το συνηθισμένο ενδιαφέρον για φαγητό αλλά άλλοι, όπως ο Stephen Power, δεν είχαν καμία διάθεση να φάνε. «Είμαι στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, λίγο βήχα και πόνο στην πλάτη εδώ και τέσσερις ημέρες. Είμαι εντελώς εξαντλημένος και δεν έχω καμία διάθεση να κινηθώ ή να φάω».

Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας προειδοποίησε πως η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να είναι σημάδι του Covid-19 και συνέστησε όποιος αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο να τεθεί άμεσα σε αυτο-απομόνωση.

Έχει αναφερθεί πως είναι πιθανό το σύμπτωμα αυτό να οφείλεται στο ότι ο κορονοϊός προκαλεί τον θάνατο κυττάρων στη μύτη και τον λαιμό.