Οργή και αποκαλύψεις από την αδερφή της 41χρονης από τα Κορέστεια

Πληθαίνουν τα ερωτήματα και ο προβληματισμός για τη στάση και τις οδηγίες των αρμοδίων σχετικά με τραγικά περιστατικά όπως ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά, η οποία δεν έκανε ποτέ το τεστ για κοροναϊό και έχασε τη ζωή της κλεισμένη στο σπίτι, βάσει των οδηγιών, χωρίς να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Εν τω μεταξύ στην Καστοριά η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, λόγω ολιγωρίας, ελλείψεων και πολιτικής διαχείρισης, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να εξετάζει την επιβολή καραντίνας σε περιοχές του νομού.

Οργή και αποκαλύψεις από την αδερφή της 41χρονης

Η 41χρονη που διαγνώστηκε με κοροναϊό μετά το θάνατό της είχε υποχρεωθεί να μείνει στο σπίτι αν και η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί. Όπως αποκαλύπτει η αδερφή της, σε ανάρτησή της, ο προσωπικός γιατρός, τής είχε συστήσει να παραμείνει στο σπίτι παρότι έπασχε από χρόνιο άσθμα. Όμως η οικογένεια επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και η οδηγία που έλαβαν ήταν… να πλένουν τα χέρια τους και να απευθυνθούν στον οικογενειακό γιατρό, επαναλαμβάνοντας το τυποποιημένο μήνυμα! Μάλιστα, η οικογένεια στη συνέχεια αναζήτησε βοήθεια από το Νοσοκομείο Καστοριάς  αλλά, όπως καταγγέλλει, έγιναν «μπαλάκι» από τον έναν στον άλλο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Η αδερφή της θανούσης, σημειώνει ότι ο σύζυγος και τα τρία παιδιά της παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών χωρίς να τους  έχει γίνει τεστ, ενώ μετά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς να γνωρίζουν αν είναι φορείς του ιού! Διερωτάται ποιος έχει την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και ασκεί κριτική σε όσους προτάσσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα αντί για την υγεία των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας είχε σχολιάσει για την περίπτωση: «Έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία». Επιπλέον σε άλλη του τοποθέτηση, σχετικά με περιπτώσεις ασθενών που λόγω οδηγιών δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία και δεν κάνουν το τεστ, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Όλοι μπορούν να απευθυνθούν στα νοσοκομεία. Δεν γνωρίζω κάποιον που απευθύνθηκε σε νοσοκομείο, ακόμη και με ήπια συμπτώματα, και τον έδιωξαν.

Όμως τελικά σε πολλές περιπτώσει συμβαίνει ακριβώς αυτό, λόγω σημαντικών ελλείψεων στο σύστημα υγείας και κεντρικής οδηγίας από τον ΕΟΔΥ. Η αδερφή της άτυχης γυναίκας του απαντά ότι στο Νοσοκομείο της Καστοριάς τους περιμένουν «με ανοιχτές αγκάλες», καυτηριάζοντας την κατάρρευση των υποδομών υγείας. Μάλιστα προκαλεί τον κ. Τσιόδρα αν χρειαστεί βοήθεια αυτός ή η οικογένειά του να αναζητήσει βοήθεια στο Νοσοκομείο Καστοριάς «που πλήττεται όσο κανέναν άλλο».

Η κατάσταση στην Καστοριά, γνωστό είναι πολύ οριακή ενώ γίνεται ιδιαίτερη κριτική σε πολιτικούς παράγοντες για τη στάση τους. Στο στόχαστρο της κριτικής έχει βρεθεί και ο Δήμαρχος Καστοριάς Κ. Κορεντζίδης, ο οποίος φρόντισε να κάνει τεστ για τον κοροναϊό χωρίς κανένα σύμπτωμα ενώ στους πολίτες με συμπτώματα, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές ακόμη και σε νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο, όπως καταγγέλλουν γιατροί, δεν επιτρέπονται τα διαγνωστικά τεστ. «Κοινώς, εσείς οι απλοί θνητοί, μείνετε σπίτι σας και πεθάνετε» σχολιάζει δηκτικά η Βασιλική Πασσαλίδου.

Πλέον στην Καστοριά η κατάσταση φαίνεται πως έχει βγει εκτός ελέγχου. Τοπικοί φορείς επισημαίνουν την ολιγωρία και ζητούν επίμονα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου, δεδομένης της κατάρρευσης του τοπικού Νοσοκομείου και της έλλειψης επίσημων στοιχείων από τις αρχές. «Φτάνει με την απραξία σας, χάνονται ζωές», αναφέρουν οι δήμαρχοι της Καστοριάς σε επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Tvxs