Έκκληση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Καστοριάς προς τον Ζήση Τζηκαλάγια

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ ανεξαιρέτως δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο και αποσπασματικό μέτρο, αλλά συνοδεύτηκε από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ανέστειλαν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και έπαυσαν υποχρεωτικώς τις εργασίες για πλείστους επαγγελματικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη λαμβάνονται επανορθωτικά και μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα τελευταία να στοχεύουν και στις ελαφρύνσεις που συνδέονται με τις μισθώσεις των εμπορικών καταστημάτων και την μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασιακών καθηκόντων. Τα παραπάνω προβλέπονται στο άρθρο 2 της ΠΝΠ 20.3.2020 και της ΚΥΑ αρ.13031/Δ1.4551 που εξειδικεύει τα παραπάνω στα άρθρα 1 και 2.

Ωστόσο η ως τώρα ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – και των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών – παραβλέπουν τον αντίκτυπο που έχει η εργασιακή και επαγγελματική νέκρωση πλείστων κλάδων στην οικονομική ευχέρεια μιας οικογένειας να συντηρεί μία ή και παραπάνω φοιτητική στέγη.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ πως η υφιστάμενη κατάσταση ανατρέπει βίαια την εισοδηματική σταθερότητα πολλών οικογενειών, ενώ επιτείνει την οικονομική στενότητα άλλων. Και όλα αυτά ενώσω πολλές οικογένειες φοιτητριών ή φοιτητών δεν απολαμβάνουν καμίας άλλης ευμενούς μεταχείρισης που θα οδηγούσε σε ελάφρυνση της από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Δυστυχώς με την υπάρχουσα κατάσταση και με τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου πολλοί φοιτητές ειδικά εκείνοι που ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους είναι κοντά όπως η Θεσσαλονίκη ή η Κοζάνη θα αναγκαστούν λόγω μη δυνατότητας κάλυψης των αναγκών τους να ξενοικιάσουν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ακόμα και από το 3ο Έτος, και θα πηγαινοέρχονται 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο γεγονός σε συνδυασμό με την δυσκολία μίας οικογένειας να σπουδάσει το παιδί της ιδίως σε μακρινές περιοχές που θα υπάρχει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό του χρόνου, μόνο ανεπηρέαστη δεν θα αφήσει την οικονομία μια ακριτικής πόλης όπως η Καστοριά.

Συνεκτιμώντας δε πως ένα μέρος της φοιτητικής κοινότητας δε δικαιούται δωρεάν σίτισης ούτε εμπίπτει στο καθεστώς των δικαιούχων φοιτητικού επιδόματος, όπως και ότι η πόλη στερείται φοιτητικών εστιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως για δύο τουλάχιστον μήνες οι φοιτητές που απουσιάζουν αναγκαστικά από τον τόπο σπουδών τους επιβαρύνονται δυσανάλογα με την κάλυψη του κόστους του μισθώματος χωρίς να γίνεται χρήση του όμως.

Αιτούμαστε τα εξής:

  1. Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την μείωση του μισθώματος και στις κατοικίες των φοιτητών που διαμένουν εκτός του κύριου τόπου διανομής τους. Η μείωση μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό από 40 % – 60% λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη πως η πλειονότητα και των εκμισθωτών έχει ενταχθεί σε κάποιο ευεργετικό καθεστώς (αναστολή καταβολής εισφορών και φόρων κ.λπ.) ή η εργασιακή τους κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η δίκαιη ισορροπία των δύο αυτών απαιτεί και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των φοιτητριών και φοιτητών.
  2. Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες των φοιτητών ή φοιτητριών που διαμένουν εκτός μόνιμης κατοικίας ή και οι ίδιοι/ες εφόσον ένας εκ των δύο γονιών ή και οι δύο απέχουν αναγκαστικά από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Αλλά και οικογένειες των οποίων ο εργασιακός κλάδος ενώ έχει πληγεί δεν έχει ενταχθεί ακόμα στα μέτρα στήριξης (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά. )
  3. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα είναι εξαιρετικά απλή και θα υπάρχει διασύνδεση με το σύστημα Εργάνη έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη να αποδεικνύει ευκόλως ότι οι γονείς του έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.
  4. Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν τις συμβάσεις μίσθωσης, έναν λογαριασμό από εταιρία κοινής ωφέλειας (οποιαδήποτε ΔΕΚΟ) και βεβαίωση σπουδών για να ενταχθούν στο παραπάνω καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί ένα ευρύτερο και ισότιμο πλαίσιο προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μη προνομιούχους και όσους υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματος τους την περίοδο αυτή. Άλλως κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι και απροστάτευτοι οι πληγέντες από την υγειονομική και οικονομική κρίση, οι οποίοι ως μοναδικό ανάχωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και συνθηκών φοίτησης είχαν και έχουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το κοινωνικό κράτος.

Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την επιστολή μας και να ενεργήσετε προς όφελος των φοιτητών και της Καστοριάς.

Οι σκέψεις μας είναι στην Καστοριά μας.
Ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ