Παρκαρισμένο λόγω καραντίνας: Πώς να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση

Παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, κι αφού το ‘χεις πάρει χαμπάρι ότι δε θα λήξει σύντομα, ήρθε η ώρα να δεις τι κάνει αυτό το δόλιο τετράροδο που έχεις. Το αυτοκινητάκι σου, ναι. Πλέον, το χρησιμοποιείς μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, και καλά κάνεις, αλλά για να είναι κι αυτό ετοιμοπόλεμο όποτε το χρειαστείς, θέλει μια κάποια συντήρηση Ένας από τους χειρότερους εχθρούς ενός εν ενεργεία αυτοκινήτου, δεν είναι άλλη από την ακινησία.

Πού το παρκάρεις το όχημα;

Ο χώρος που τοποθετείς το αυτοκίνητό σου για το διάστημα που μένει ακίνητο, έχει τεράστια σημασία. Αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις γκαράζ, το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να μην έχει υγρασία, είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στο αμάξωμα. Και δεν το θες.

Στους ανοιχτούς χώρους, ο κίνδυνος είναι προφανώς η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Σε αυτή η περίπτωση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το κουκουλώσεις. Ναι, θέλει και το αμάξι το δικό του “cocooning”.  Και δέσε καλά τη κουκούλα ε, ο Απρίλης μας αποδείχθηκε και αυτός γδάρτης. Α, και, φρόντισε να μην έχεις αφήσει μέσα αντικείμενα αξίας… Κρίμα είναι.

Η καθαριότητα είναι το ήμισυ της προφύλαξης.

Πλύνε το! Κάνε του μια γενική μέσα και έξω και καθάρισε τυχόν λεκέδες. Το εσωτερικό της καμπίνας καλό θα είναι να βρίσκεται σε ιδιαίτερα καθαρή κατάσταση, και να μην μείνει για μέρες με σκόνες, και δυσάρεστες μυρωδιές. Ανά διαστήματα αέριζέ το, ρίχνε κανένα ξεσκονισματάκι αν το χρειάζεται.

Είσαι που είσαι εκεί, καν’ του κι ένα γρήγορο “beaute”. Ενυδάτωσε τις τσιμούχες και τα λάστιχα για να αποφύγεις την ξηρασία και τους τριγμούς που προκαλεί πολλές φορές. Καλό είναι επίσης τα λάστιχα να είναι φουσκωμένα στο μέγιστο για να συντηρούνται καλύτερα.

Πριν κλείσετε την πόρτα της καμπίνας καλό είναι να τοποθετήσετε την ηλιοπροστασία σας στο μπροστινό παρμπρίζ προκειμένου να σταματά τις ηλιακές ακτίνες, που φθείρουν τα πλαστικά!

“Ένα δύο, τεστ, τεστ.”  Μάρσαρέ το. 

Δύό τρεις φορές την εβδομάδα χρειάζεται να το βάζεις μπρος για 5-7 λεπτά ώστε να κυκλοφορούν τα υγρά μέσα στον κινητήρα και να λειτουργεί η μπαταρία. Ο κινητήρας χρειάζεται εκκίνηση συχνά για να μένει ενεργός. Αν τον αφήσεις, σε αφήνει.  Αν το αυτοκίνητο βρίσκεται καιρό σε ακινησία, καλό είναι να του κάνεις και μία μικρή βόλτα το τετράγωνο, για να το “ακούσεις”. Άλλωστε αν δεν ξέρεις να αναγνωρίζεις εσύ τους ήχους του αμαξιού σου, ποιος ξέρει;

Προφανώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς ακόμη να κάνεις σε ένα αυτοκίνητο που θα μείνει καιρό ακινητοποιημένο, αλλά αυτή την στιγμή έχουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Απλώς θυμόμαστε να μην… το ξεχάσουμε το αυτοκίνητό μας αυτές τις δύσκολες ομολογουμένως ημέρες για όλους μας.