Μπορεί να ακυρωθεί η Άνοιξη;

Άνοιξη 2020: Mπορεί να ακυρωθεί η Άνοιξη; Μπορεί το κράτος να σταματήσει την άνθιση των λουλουδιών; Μπορεί να σταματήσει το κελάηδημα των πουλιών;

Tυχερή η φύση. Είναι ελεύθερη να συνεχίσει όλες τις υπέροχες λειτουργίες της. Τώρα ήρθε η δική της σειρά, να σταματήσει τον άνθρωπο και τις ανεξέλεγκτες βιομηχανικές ασυδοσίες, για να πάρει το προβάδισμα και να μας δώσει σε αφθονία όλα τα υπέροχα δώρα της. Τώρα, όλοι εμείς ενωμένοι ας σταματήσουμε ν’ αφουγκραστούμε και να απολαύσουμε όλο αυτόν τον υπέροχο μαγικό οργασμό της φετινής Άνοιξης.

Άνοιξη σημαίνει βγαίνω απ’ το καβούκι του Χειμώνα για να δω όλα αυτά τα υπέροχα χρώματα τ’ ουρανού, της γης, της θάλασσας, του ηλιοβασιλέματος. Ν’ απολαύσω το χάδι του ήλιου στο πρόσωπο μου και στο σώμα μου. Άνοιξη σημαίνει να δώσω και να πάρω χαρά, να χοροπηδήσω, ν’ απελευθερώσω το εσωτερικό μου παιδί και να κάνω σκανταλιές.

Πώς όμως ν’ανοίξουμε και ν’απολαύσουμε το κάλεσμα αυτής της οργασμικής φύσης, τώρα που οι αισθήσεις μας έχουν παγώσει; Τώρα που έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας με το μυαλό μας υπερλειτουργεί σε απίστευτα σενάρια φόβου και η αγωνία για το μέλλον μας έχει αποδιοργανώσει.

Ναι, το καταλαβαίνω. Ίσως δεν έχεις διάθεση να κάνεις κάτι καλό για εσένα και τους αγαπημένους σου. Οι αρνητικές σκέψεις σε ταλαιπωρούν. Τα σενάρια φόβου σε παραλύουν. Έχει έρθει η ζωή σου άνω κάτω.

Έχεις χάσει το καθημερινό σου πρόγραμμα και την ρουτίνα που σου έδινε ασφάλεια.Έχουν μπλοκαριστεί τα σχέδια σου. Έχουν ματαιωθεί τα πασχαλινά ταξίδια και οι ανοιξιάτικες εκδρομές.

Οι καλοκαιρινές διακοπές θα ματαιωθούν κι αυτές; Και τι θα γίνει το Φθινόπωρο; Mήπως θα ξανά έχουμε μια από τα ίδια; Και τα οικονομικά σου έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Και πότε θα βγει το φάρμακο; Τι θα γίνει με το εμβόλιο; Θα είναι αρκετά δοκιμασμένο για να το κάνουμε όλοι; Kαι όλες οι δυσκολίες με τα παιδιά και τον σύντροφο που καλά κουκούλωνες τόσο καιρό, έχουν βγει στην επιφάνεια και ζητούν λύση.

Στοπ σε όλα αυτά. Αυτό που περνάμε τώρα, δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ’ τις άλλες ξαφνικές δύσκολες φάσεις στην ατομική, οικογενειακή ή κοινωνική μας ιστορία. Κάνε έναν απολογισμό του παρελθόντος σου και θυμήσου ακριβώς τι έγινε σε μια ξαφνική απώλεια, αρρώστια ή θάνατο ή απώλεια της εργασίας σου ή αναγκαστική μετακόμιση ή φυσική καταστροφή (λόγω πυρκαγιάς ή σεισμού) ή παγκόσμια κρίση.

Τα ίδια ακριβώς στάδια περάσαμε και τότε. Πρώτο στάδιο: σοκ και δέος. Δεύτερο στάδιο: Άρνηση του γεγονότος. Τρίτο στάδιο: πανικός και φόβος. Τέταρτο στάδιο: Θυμός και εκνευρισμός. Πέμπτο στάδιο: Θλίψη. Έκτο στάδιο: Μέτρημα των απωλειών και διαπραγμάτευση.

Έβδομο στάδιο: Aποδοχή. Όγδοο στάδιο: Aναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ένατο στάδιο: Συνειδητοποιήσεις και μαθήματα από τις δυσκολίες. Δέκατο στάδιο: Αποδέχομαι το δώρο της αλλαγής και κάνω ένα restart σ’ένα νέο κύκλο ζωής.

Σ’ αυτή τη φάση, βρισκόμαστε στα πρώτα δύσκολα στάδια. Το μυστικό είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο στάδιο της Αποδοχής. Τι χρειάζεται να κάνουμε;

1. Δεν έχουμε παρά να αγκαλιάσουμε το φοβισμένο και θλιμμένο παιδάκι μέσα μας και να του δώσουμε ασφάλεια και χώρο για να εκφράσει και να εκτονώσει τα δυσάρεστα συναισθήματα που δικαιολογημένα νιώθει. Πάρε μερικές κόλλες λευκές και άρχισε να μουτζουρώνεις με πάθος όλα τα αρνητικά σου συναισθήματα, κάνε έναν συναισθηματικό εμετό, το φόβο, τη θλίψη και τον θυμό σου. Συμπαρέσυρε μαζί και τα παιδιά σου, σ’αυτή τη διαδικασία δημιουργικής κάθαρσης.

2. Να γίνουμε στοργικοί γονείς του δύσκολου εαυτού μας, και να του υποσχεθούμε ότι θα είμαστε αρκετά υπεύθυνοι και προσεκτικοί ώστε να τον προστατεύσουμε και να τον υποστηρίξουμε.

3. Ας του θυμίσουμε ότι οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και της εξέλιξης μας, και ότι βγαίνουν σε καλό αν τις αποδεχτούμε και τις καλωσορίσουμε.

4. Ας κλείσουμε την τηλεόραση και το ίντερνετ, κι ας προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από τον συνεχή βομβαρδισμό από ειδήσεις πανικού και από τα σενάρια συνωμοσίας που δεν αντέχουμε να επεξεργαστούμε κι απ’ ότι άλλο μας στρεσάρει σε αυτή την φάση.

5. Ας μην ξεχνάμε ότι το αντίδοτο στον φόβο είναι η αγάπη. Δώσε λοιπόν στον σύντροφο και στα παιδιά σου, τεράστιες αγκαλιές αγάπης και υποστήριξης.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου με θρεπτικά και υγιεινά γεύματα και με ροφήματα αποτοξινωτικά και βιταμινούχα.

7. Μεταμόρφωσε το σπίτι σου σ’ ένα χώρο μουσικής, τραγουδιών και χορού, που θα βοηθήσει πολύ στο να εκτονωθείτε και να ανεβάσετε την ενέργεια σας.

8. Ζωγραφίστε, πάρτε χρώματα και δώστε ζωή στην ανοιξιάτικη θάλασσα, στον ήλιο και σε όσα ονειρεύεστε.

9. Βάλε στόχους και κατάγραψε τους στο χαρτί. Σπείρε σπόρους ονείρων για τον επόμενο χρόνο που ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη φάση, φτιάχνοντας ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις και μεθοδολογία που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση.

10. Επικαλέσου ακόμα, βοήθεια από τον φύλακα άγγελό σου ή από άλλη ανώτερη πνευματική δύναμη που πιστεύεις.

11. Συνδέσου με τ’ αποθέματα δύναμης και φροντίδας του σεντουκιού των προγόνων σου. Γέμισε με αισιοδοξία από μνήμες του παρελθόντος, μνήμες στις οποίες όλες οι δυσκολίες έβρισκαν εναλλακτικές λύσεις και πρόσωπα να τις υποστηρίξουν.

12. Νιώσε την ασφάλεια απ’ τον προστατευτικό νόμο του κράτους και των “σωτήρων” γιατρών μας.

13. Μην ξεχνάς να αναπνέεις. Εξέπνεε όλο το φόβο και τη θλίψη και εισέπνεε ασφάλεια, φως και αγάπη.

Τέλος, αφέσου με εμπιστοσύνη στη ροή της ζωής. Όλα κάποια στιγμή τελειώνουν, προσφέροντας τα δώρα τους στο τέλος του τούνελ. Απόλαυσε το ταξίδι της αλλαγής.

Διονυσία Γιαννοπούλου