Στην τελική ευθεία το “Σχέδιο Β” για το Πάσχα

Το «Σχέδιο Β» θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξουν δείγματα επιβάρυνσης της κατάστασης» υποστήριξε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης – 21.308 πρόστιμα για παραβίαση κυκλοφορίας και 353 συλλήψεις από την έναρξη της καραντίνας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας, καλώντας τους πάντες να μην εφησυχάσουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκρυψε επίσης τον προβληματισμό του για τις παραβιάσεις των μέτρων αυτοπεριορισμού που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες σε μεμονωμένους ναούς της χώρας.

Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη εγρήγορση ενόψει του Πάσχα και σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στους άξονες εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε χθες πως ανάμεσα στις γραμμές του σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • αυστηροποίηση του προστίμου για παραβιάσεις των κανόνων μετακίνησης
  • γεωγραφικοί περιορισμοί, όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα)
  • περιορισμοί στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων
  • είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι.

Στις βλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου σταθερή επιδίωξη παραμένει από τα νέα μέτρα να μην θιγεί η συντριπτική «συνεπής» ως προς την τήρηση των κανόνων πλειοψηφία, με τον υπουργό Επικρατείας να διαπιστώνει «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη από την άλλη, Λευτέρης Οικονόμου, ξεκαθάρισε χθες πως όσοι σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό τις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των γιορτών περιλαμβάνει τόσο τη φύλαξη των διοδίων όσο και των παράπλευρων οδών.

Υπενθύμισε πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά πρόστιμα, όσο και ποινικές ευθύνες που φθάνουν έως την κάθειρξη για τους παραβάτες, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί, με τον μέσο όρο των ημερήσιων παραβάσεων (1.200).