Έρχεται μείωση ενοικίου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Σήμερα Τρίτη θα κατατεθεί η τροπολογία για την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου, και στις επιχειρήσεις που πλήττονται μεν από την κρίση, αλλά δεν έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση.

Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, προανήγγειλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην περίπτωση αυτή, και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μειωθεί κατά 40% το ενοίκιο που καταβάλλουν για την επαγγελματική στέγη, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση, επίσης κατά 40%, για την πρώτη κατοικία τους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε παράθυρο και για την παράταση ισχύος του πλαισίου προστασίας α’ κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια της παράτασης.

Μείωση ενοικίου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ο υπουργός, δήλωσε πως επίκειται διάταξη νόμου με την οποία θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40% και για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά πλήττονται από την πανδημία, καθώς και για τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

«Χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες και ώρες, θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%. Με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο σταθμό Ant1.

Σημειώνεται ότι, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει και η ΠΟΜΙΔΑ, προς το παρόν η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά μόνο:

α) τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση ή απλά πλήττονται και

β) τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στους οποίους έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

Νέες ρυθμίσεις οφειλών με πολλές δόσεις

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις , μετά το πέρας της περιόδου αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας επί της ουσίας προανήγγειλε σχετικές διατάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διευκολύνσεις και στην αποπληρωμή των φόρων εισοδήματος.

Παράταση στο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας, «έδειξε» παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά την 1η Μαϊου χωρίς να προσδιορίζει τη χρονική της διάρκεια.

Όπως είπε το θέμα θα τεθεί «στον κατάλληλο χρόνο».