71 νέα κρούσματα – Νέες οδηγίες για μάσκες και γάντια

Η ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας από Τσιόρδα – Χαρδαλιά. Ποιες είναι οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Υγείας για μάσκες και γάντια – Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν και ποιοι όχι.

Κορονοϊός: Αναλυτικά η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα, από Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1.538.000 κρούσματα παγκοσμίως και 89.975 νεκροί. 34.000 ανάρρωσαν

Για την Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε:

  • 71 νέα κρούσματα – 1.955 συνολικά, το 57% άνδρες
  • 518 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ 734 με ήδη γνωστά κρούσματα
  • 79 διασωληνωμένοι – 16 γυναίκες. 67 έτη μέση ηλικία, το 77% με υποκείμενο νόσημα
  • 16 έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία
  • 3 νέοι θάνατοι – 86 συνολικά, με μέση ηλικία 73 έτη

O κ.Τσιόδρας για μάσκες και γάντια

Για τις μάσκες ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι με δεδομένη τη τρέχουσα πορεία της επιδημίας η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συστήνει την εκτεταμένη χρήση μάσκας. Οι μάσκες είναι χρήσιμες για γιατρούς, αναισθησιολόγους κά. Είναι για τους ανθρώπους που εκτίθενται άμεσα στον ιό, όπως οι γιατροί, σημείωσε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι συνηθισμένη. Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διάδοση του ιού.Δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτήν την χρήση, μπορεί να σκιστούν.Η υπερβολική εξάρτηση από γάντια προσφέρει σε ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, και να μην πλενόμαστε. Μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως μολύνει τα χέρια, αν αγγίξτε το πρόσωπο με μολυσμένα γάντια είναι δεδομένο ότι θα μολυνθούμε, Με τα γάντια μεταφέρεται ο ιός σε άλλες επιφάνειες,Επίσης μπορεί να μεταφερθεί άθελά μας όταν τα βγάλουμε γιατί δεν τα βγάλαμε σωστά. Θα πρέπει να σταματήσουμε να τα φοράμε σε εξωτερικές εργασίας. Αυτή η στρατηγική είναι μια καλύτερη άμυνα έναντι του ιού, τόνισε.

Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι νοσούν σοβαρότερα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και τα υποκείμενα νοσήματα είναι σοβαροί παράγοντες της νόσου. Δεν υπάρχει σαφές κριτήριο για το ποιος θα αρρωστήσει περισσότερο και θα νοσήσει βαρύτερα. Όπως είπε, ξέρουμε ότι ορισμένοι νέοι έχουν μια παραπάνω φλεγμονή που τους οδηγεί να νοσήσουν από ιό. Μπορεί να νοσήσουν και σοβαρά αλλά σπάνια.

Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους μαζί με τον ιό, ενώ άλλα έχουν σταματήσει, όπως γίνεται με τα εμφράγματα, που έχουν μειωθεί. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, υπάρχουν πολλές εικασίες, είπε ο κ. Τσιόδρας. Για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν ασθένειες όπως τα κακοήθη νοσήματα που συνεχίζονται. «Βλέπουμε με απορία και έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Οι δοκιμές για τα τεστ

Υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, εξήγησε. Αναφερόμενος σε δοκιμές από τεστ, είπε ότι μετά την 11η εβδομάδα υπάρχουν τεστ που λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, τεστ που να λέει ότι αυτός πέρασε τον ιό δεν υπάρχουν ακόμα. Ο κόσμος προσπαθεί να βρει αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. «Νομίζω εντός του επόμενου μήνα θα έχουμε τέτοια τεστ», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι έχουν δοκιμαστεί κάποια τεστ στην Ελλάδα αλλά ακόμα έχουν ευαισθησία και δεν είναι πλήρως αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν επιδημιολογικά για την καταγραφή και στις επόμενες φάσεις.

Όπως εξήγησε, είναι άλλο η μόλυνση από τον ιό και άλλο η νόσος. Υπάρχει μία φάση πριν εμφανιστεί ο ιός, η προ-συμπτωματική. Οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση, υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι είναι ένας ιός που προκαλεί κατεξοχήν πνευμονία. Σημείωσε δε, ότι έχουμε περιστατικά που ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικά και ξεπέρασαν τον ιό όντας ασυμπτωματικά.

Χαρδαλιάς: Κλειστές για τους πιστούς οι εκκλησίες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και θα είναι ανοιχτές μόνο για ψάλτες και ιερείς. Κεκλεισμένων θυρών θα γίνει η τέλεση ακολουθιών, σημείωσε.

Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή, να ακολουθήσουμε όλοι μαζί όσα λέει η Ιερά σύνοδος, πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολίτες που θα πάνε στις εκκλησίες, και δεν θα ακολουθήσουν την προτροπή της ιεράς συνόδου», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα επέμβει με αστυνομικές δυνάμεις εάν πάνε πιστοί σε εκκλησίες.

Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξοχήν τρόπους μετακίνησης, τόνισε και πρόσθεσε: Το κερί μας θα το ανάψουμε όταν τελειώσει όλο αυτό. Οι λειτουργίες θα μεταδοθούν από τηλεόραση, ραδιόφωνο και ίντερνετ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε εξέταση για κορονοϊό υποβάλλονται όλοι οι επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό. Οι επιβάτες οδηγούνται σε ξενοδοχεία όπου υποβάλλονται σε τεστ και οδηγούνται σε καραντίνα σπίτι τους για 14 ημέρες. Όσοι είναι θετικοί μένουν σε ξενοδοχείο.

«Με αυταπάρνηση και γενναιότητα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό θα βγούμε νικητές», υπογράμμισε.