Έτσι θα μεταμορφωθεί ο χώρος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης

Η Κοζάνη έχει δείξει ήδη εδώ και καιρό πως εξελίσσεται σε μια πόλη πιο σύγχρονη και προοδευτική. Τώρα ήρθε η τρανταχτή απόδειξη, καθώς την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης φανέρωσε τον σχεδιασμό για την ανάπλαση του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα κατά την συνεδρίασή του το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί για την ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ. Η μελέτη που εγκρίθηκε περιλαμβάνει δημοτική αγορά, χώρους πολιτισμού, περιοχή αθλητικών υποδομών και βιοκλιματικό πάρκο, ενώ επιπλέον προβλέπονται διαδρομές και διελεύσεις πεζών και ποδηλάτων, Green Point και παιδικός σταθμός.

 

Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται ως μέρος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με ποσό συνολικού προϋπολογισμού 8.930.000 € και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι εργασίες της ανάπλασης σημειώνεται πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Όπως τόνισαν οι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Κοζάνης, πρόκειται για ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στην υλοποίηση ενός μεγάλου οραματικού έργου του Δήμου.

Η μελέτη στην οποία απονέμεται το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στην εξής ομάδα Μελετητών:

1. ΔΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25 %
2. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25 %
3. ΑΠΟΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25 %
4. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25 %

Η παραπάνω ομάδα μελετητών είχε τους εξής ειδικούς συνεργάτες:

1. ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΜΟΤΙΜΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
2. ΤΑΡΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
3. ΠΑΣΛΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
4. ΤΡΙΚΑΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
5. ΤΟΛΙΔΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Σύμφωνα με την επιτροπή, η μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους και στα ζητούμενα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Μεταξύ άλλων, ανταποκρίνεται στην απαίτηση οργανικής σύνδεσης του νέου προτεινόμενου Πάρκου Πόλης με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, τις περιοχές κατοικίας, καθώς και το κέντρο της πόλης, ενώ διακρίνεται για την καλή οργάνωση χρήσεων και δραστηριοτήτων και των προσβάσεων και κινήσεων πεζών και ποδηλάτων.

 

Η επιλεκτική χρήση του στοιχείου του νερού κρίνεται επωφελής, από αισθητική και βιοκλιματική άποψη, ενώ οι επιμέρους διαμορφώσεις του χώρου και η γενικότερη αισθητική του Πάρκου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ζητούμενη από τον διαγωνισμό υπαίθρια αγορά, εντάσσεται αρμονικά στην οργάνωση του όλου χώρου και διακρίνεται για την ευελιξία των χώρων της και την κομψότητα του σχεδιασμού.

Τέλος, κρίνεται ότι ο χώρος που παράγεται μπορεί να ανταποκριθεί σε ποικίλες χρήσεις που θα εμπλουτίζουν τη λειτουργία του Πάρκου, όπως αυτές μιας εβδομαδιαίας αγοράς, εκθέσεων, εποχιακών εκδηλώσεων και θεματικών διοργανώσεων, και να λειτουργήσει ως ένας νέος ουσιαστικός κοινωνικός χώρος της πόλης της Κοζάνης.

Σημειώνεται πως η περιοχή παρέμβασης, συνολικής έκτασης 450.000 τ.μ., εκτείνεται στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης (κεντρική) και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμινάκη – Ολύμπου – Θεσσαλονίκης – Τριών Δένδρων – Κασομούλη – Γερμανού Καραβαγγέλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Μακρυγιάννη – Εμ.Μπενάκη – Κακριδή Ι. – Πρωταγόρα – Καρέλη Ζ. – Κρόκου – Α. Φακίνου – Κυκλάδων – Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Βενιζέλου – Αρχελάου – Ολύμπου – Ερμού – Βενιζέλου – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Διάκριση έλαβαν με την μορφή βράβευσης και δύο άλλες αρχιτεκτονικές ομάδες.

Η μελέτη στην οποία απονέμεται το δεύτερο βραβείο αντιστοιχεί στην εξής ομάδα Μελετητών:

1. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 70 %
2. ΤΟΡΤΟΠΙΔΗ ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 30 %

Η παραπάνω ομάδα μελετητών είχε τους εξής ειδικούς συνεργάτες:

1. ΣΟΦΟΥΛΑΚΗ ΕΥΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠ

Η πρόταση που κέρδισε το δεύτερο βραβείο:

Η μελέτη στην οποία απονέμεται το τρίτο βραβείο αντιστοιχεί στην εξής ομάδα Μελετητών:

1. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50 %
2. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΑΡΧΙΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50 %

Η παραπάνω ομάδα μελετητών είχε τους εξής ειδικούς συνεργάτες:

1. ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
2. ΚΡΙΑΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Η πρόταση που κέρδισε το τρίτο βραβείο:

parallaximag.gr