Το περιφερειακό νοσοκομείο “που… τα ‘σπασε” με τα πρώτα κρούσματα

Η συγκεκριμένη δομή υγείας δημιούργησε και εξόπλισε σε χρόνο ρεκόρ μια ειδική κλινική Covid-19 με… εννέα αίθουσες αρνητικής πίεσης και δεκαπέντε κρεβάτια με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας! Επίσης προχώρησε σε εξοπλισμό πρόσθετης πτέρυγας ΜΕΘ με πέντε ειδικά κρεβάτια δεσμεύοντας παράλληλα τους χώρους δύο μεγάλων κλινικών για να γίνουν, αν χρειαστεί, πτέρυγες Covid-19 με… 72 κρεβάτια και με προοπτική αναβάθμισής τους σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

«Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του υπουργείου Yγείας αλλά και της κοινής γνώμης στη Θράκη, καθώς δεν περίμεναν από ένα περιφερειακό νοσοκομείο να αντιδράσει τόσο άμεσα στην πανδημία», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.

Πίσω από το όλο εγχείρημα βρίσκεται η διοικήτρια Έλενα Ραφαέλα η οποία κινητοποίησε -μαζί με τους τοπικούς φορείς- τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής συγκεντρώνοντας χορηγίες ύψους… 500.000 ευρώ. Παράλληλα, ενίσχυσε το τμήμα ραφείου του νοσοκομείου με συνεργασία εταιρείας εξειδικευμένης σε υγειονομικά υλικά καθώς και με εθελοντές για την κατασκευή ή καλύτερα ιδιοκατασκευή Μέσων Ατομικής Προστασίας (σκάφανδρα, ποδονάρια). Ταυτόχρονα μαζί με τον όμιλο Πλαστικά Θράκης ΑΕ «εγκαινίασε» νέα γραμμή παραγωγής υγειονομικού υλικού (ασπίδες προσωπου κλπ) παρέχοντας όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την κατασκευή τους!

Όπως σημειώνει η ίδια «εκπαιδεύονται όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αλλά και των κέντρων υγείας του νομού με ταχύρρυθμα σεμινάρια ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες στην αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19 και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες». Το ΓΝ Ξάνθης έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και δομή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών ή λειτουργών της υγείας που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19! Τελευταία πρωτοβουλία είναι η ευαισθητοποίηση και η έμμεση ενημέρωση των παιδιών του νομού, με διαγωνισμό ζωγραφικής για το πώς βλέπουν τον κορωνοιό και την αντιμετώπιση του. Τα έργα θα κρεμαστούν στις κλινικές Covid-19 για να βάλουν “χρώμα και χαμόγελα” στις συνθήκες νοσηλείας.

Μελ. Καρ. – makthes