Καστοριά: Η περιπέτεια που έζησε έγκυος εξαιτίας του κορωναϊου

Η περιπέτεια της 27χρονης Μ. που είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και διαμένει στη Μεσοποταμία. Οι καταγγελίες και η λύση των προβλημάτων.

Μία απίστευτη περιπέτεια έζησε 27χρονη έγκυος που κατοικεί στη Μεσοποταμία Καστοριάς, μια περιοχή που βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε καραντίνα, εξαιτίας του κορωνοϊού και των αυξημένων κρουσμάτων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή.

Η 27χρονη Μ., που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά της, παρακολουθούνταν τακτικά από τους γιατρούς του νοσοκομείου Καστοριάς, όπου και είχε αποφασίσει να γεννήσει. Η εμφάνιση ωστόσο του νέου ιού ανέτρεψε τα σχέδια της. Το νοσοκομείο της Καστοριάς ενημέρωσε τη νεαρή γυναίκα ότι ακυρώνονται τα εξωτερικά ραντεβού και τη συμβούλευσε λόγω των περιστατικών του κορωνοϊού να απευθυνθεί σε ένα άλλο νοσοκομείο.

Στο τέλος Μαρτίου, η γυναίκα, έχοντας φτάσει τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης, επικοινώνησε με το νοσοκομείο της Κοζάνης ώστε να κάνει έναν έλεγχο ρουτίνας στα εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με την ίδια ωστόσο, η γραμματεία του νοσοκομείου της απάντησε ότι δεν πραγματοποιούνται πλέον τακτικά ραντεβού εξαιτίας της πανδημίας. «Μπαίνοντας στον ένατο μήνα, έπρεπε να με παρακολουθεί γιατρός κάθε εβδομάδα. Επειδή είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη, είχα και λίγο άγχος. Δεν ήθελα να πάω σε ένα νοσοκομείο [ετοιμόγεννη] και να τους πω “Ηρθα! Χωρίς να τους ξέρω, χωρίς να με ξέρουν”».

Η Μ. απευθύνθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο των Γρεβενών, όπου ενημερώνοντας ότι έρχεται από την Καστοριά, έκλεισε κανονικά ραντεβού. Η ίδια αφηγείται ότι πήγε στη μαιευτική του νοσοκομείου φορώντας γάντια και μάσκα και αφού πρώτα της έκαναν θερμομέτρηση. Η 27χρονη καταγγέλλει ότι εκεί ο γιατρός της ζήτησε να κάνει μια έξτρα εξέταση, και έπειτα να ξαναέρθει. Όπως λέει η γυναίκα, οι γιατροί που την παρακολουθούσαν την είχαν διαβεβαιώσει ότι αυτή δεν ήταν μια υποχρεωτική εξέταση για τη συγκεκριμένη περίπτωση ενώ για να την κάνει, απαιτούνταν να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να πληρώσει το ποσό των 170 ευρώ. «Και του λέω “τι να κάνω;, να φύγω;” Και μου είπε “ναι, κάνε τον υπέρηχο και όταν τον έχεις, έλα να σε ξαναδούμε».

Η γυναίκα απευθύνθηκε τέλος σε μια κλινική, η οποία την δέχθηκε με την προϋπόθεση να κάνει το τεστ του κορωνοϊού. Εκεί επενέβη το νοσοκομείο Καστοριάς, το οποίο σύμφωνα με τη γυναίκα επικοινώνησε με την ίδια και με άλλες εγκύους και τους προσέφερε το τεστ του κορωνοϊού δωρεάν ώστε να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Παράλληλα με την καταγγελία της Μ., ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από γυναίκες στην Καστοριά που ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και οι οποίες υποστηρίζουν ότι με διάφορες δικαιολογίες, κάποια νοσοκομεία απέφευγαν να τις εξετάσουν. Υπήρξε και καταγγελία από καρκινοπαθή ασθενή που υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για καθυστέρηση της θεραπείας. Η 27χρονη γυναίκα αναφέρει πως ακόμα αμφιταλαντεύεται αν θα επιλέξει να γεννήσει στην κλινική ή σε κάποιο νοσοκομείο και προσπαθεί να μην αγχώνεται, να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και να χαίρεται την εγκυμοσύνη της.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Καστοριά, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σε ανακοίνωσή της στα τέλη του Μαρτίου τόνισε πως ενημερώθηκε από συμπολίτες της ότι διάφορα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν δέχονται καρκινοπαθείς για τις χημειοθεραπείες τους ή έγκυες γυναίκες για τις εξετάσεις τους, μόνο και μόνο επειδή είναι από την Καστοριά. «Κάποιοι μάλιστα ζητούν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι test για τον κορωνοιό, ενώ γνωρίζουν πως αυτό γίνεται μόνο εάν κάποιος έχει συμπτώματα». Η ίδια ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον κ. Τσιόδρα για το θέμα, ο οποίος την διαβεβαίωσε πως το θέμα θα λυθεί άμεσα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε απαντώντας σε τοπικά ΜΜΕ στο ερώτημα σχετικά με τις καταγγελίες: «Δεν υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένο τέτοιο συμβάν. Όποιοι αντιμετωπισθούν κατά τον τρόπο αυτό να απευθυνθούν σε εμένα προσωπικά».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς αναφέρει πως τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί πλέον μετά την παρέμβαση τοπικών παραγόντων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε μιλώντας στη Voria.gr πως οι γυναικολόγοι στην περιοχή εξυπηρετούν κανονικά τις εγκυμονούσες, ανεξαρτήτως αν τις είχαν αναλάβει από την αρχή της εγκυμοσύνης, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης και εξετάζοντας το ιστορικό τους.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει δίνοντας συμβουλές στις εγκύους:

– να ακολουθούν πιστά και αυστηρά όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών
– να τρέφονται καλά και να προσέχουν ακόμα περισσότερο από τον μέσο πολίτη γιατί αν και δεν θεωρούνται ευπαθή ομάδα, οι εγκυμονούσες έχουν λίγο χαμηλότερη άμυνα οργανισμού
– αν εμφανίσουν συμπτώματα, να ενημερώσουν τον γιατρό τους.
– αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, να κατευθυνθεί σε νοσοκομείο αναφοράς το οποίο πρώτα θα ενημερώσει. Στην περίπτωση της Καστοριάς, τα κοντινότερα είναι στην Πτολεμαϊδα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται με το αίμα και άρα δεν κινδυνεύει να κολλήσει το έμβρυο.
– οι γυναίκες που έχουν επιλέξει νοσοκομείο για την εγκυμοσύνη τους, να ακολουθήσουν την επιλογή τους. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει το νοσοκομείο της περιοχής, δικαιούνται να εξυπηρετηθούν από τα όμορα νοσοκομεία.

Voria