Ποιες βιταμίνες μας βοηθούν το καλοκαίρι;

Ο ρόλος των βιταμινών το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να τις λαμβάνουμε για να καταπολεμήσουμε τη ζέστη, τις αλλεργίες και τον ήλιο.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι συνώνυμο του ήλιου και της παραλίας, αυτή όμως είναι μόνο η μια του πλευρά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο σοβαρές. Η υπερβολική ζέστη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε δερματοπάθειες, ενώ οι αλλεργίες, η αφυδάτωση, η ηλίαση, αλλά και η θερμοπληξία πλήττουν αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο, οδηγώντας πολλές φορές σε ακραία περιστατικά, ακόμη και θάνατο.

Εκτός από το να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ήλιο και τη ζέστη, προτιμώντας σκιερά και δροσερά μέρη, υπάρχουν κι άλλα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της ζέστης, του ήλιου και του καλοκαιριού, δίνοντας βάση στη διατροφή και τις βιταμίνες που παίρνουμε από αυτή.

Ποιες βιταμίνες μας βοηθούν το καλοκαίρι;

Βιταμίνη C
Την γνωρίζουμε καλά το χειμώνα, όπου μας βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, προκειμένου να θωρακιστούμε από ιώσεις, αλλά έχει σημαντικό ρόλο και το καλοκαίρι. Οι έρευνες δείχνουν εδώ και δεκαετίες ότι η βιταμίνη αυτή βοηθά τον οργανισμό να αντιδράσει στις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης θερμικής εξάντλησης, φαγούρας, ερεθισμού. Ακόμη, η βιταμίνη C μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να προσαρμοστεί σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον, πιθανότατα μειώνοντας το πόσο γρήγορα εξαντλούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και τη θερμοκρασία του σώματος. Συν τοις άλλοις, η βιταμίνη αυτή φαίνεται ότι δρα και ως ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό αντιισταμινικό, βοηθώντας στα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικό και προστατεύει από τις βλάβες των κυττάρων, προωθώντας την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπτυξη νέου ιστού. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα βοηθά και την επιδερμίδα μας ενάντια στον ήλιο και μας προστατεύει από τη φωτογήρανση. Μπορείτε να τη λάβετε από τροφές πιπεριές, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, φράουλες, κεράσια, ντομάτες ή από διατροφικά συμπληρώματα, με την καθοδήγηση ειδικού.

Ποιες βιταμίνες μας βοηθούν το καλοκαίρι;

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV, ενώ φαίνεται ότι παρομοίως με τη βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών, ειδικά τα ρινικά και το άσθμα. Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι ηρεμεί τα μέρη του ανοσοποιητικού που ενεργοποιούνται όταν έχουμε  αλλεργική αντίδραση, κάτι που ταλαιπωρεί πολλούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του ιδρώτα, κάτι που χρειαζόμαστε ιδιαιτέρως αυτό το διάστημα.

Ποιες βιταμίνες μας βοηθούν το καλοκαίρι;

Βιταμίνη D

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στο δέρμα, αυξάνοντας την πυκνότητά του, που σημαίνει λιγότερες ρυτίδες. Οι έρευνες, όμως, έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού, όπως και την υγεία του δέρματος. Η μικρή έκθεση στον ήλιο ισοδυναμεί με έλλειψη βιταμίνης D (μην σας παραπλανεί το ότι η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη χώρα, αν εσείς δεν βγαίνετε ποτέ στον ήλιο), ενώ στην αντίπερα όχθη, η υπερβολική έκθεση συνδέεται με καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές, παρ’ όλ’ αυτά έχουν βρει ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να παίξει ρόλο αποτρέποντας τα κύτταρα από το να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να διασπώνται, κάτι που θα μπορούσε να μας προστατέψει από κάποια είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου, ακόμη και του δέρματος. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία για την έκθεση στον ήλιο, πολλοί προτιμούν τα συμπληρώματα, έπειτα από προτροπή και του γιατρού, ενώ μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, μανιτάρια, σαρδέλες κ.ο.κ. Φροντίστε, βέβαια, αν εκτίθεστε στον ήλιο καθημερινά, να απέχετε από συμπληρώματα για να μην φτάσετε τα επίπεδά της σε τοξικά για τον οργανισμό επίπεδα.

Ποιες βιταμίνες μας βοηθούν το καλοκαίρι;

clickatlife.gr