Παγκόσμια Ημέρα της Γης σήμερα: Τι κάνουμε διαφορετικά από άλλες χρονιές

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, εδώ και 50 έτη σε όλον τον κόσμο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης. Μέχρι σήμερα, ένα δισεκατομμύριο πολίτες εκδηλώνουν την ευαισθητοποίησή τους για το κοινό μας σπίτι, τη Γη. Ειδικά φέτος που καθόμαστε αναγκαστικά στα σπίτια μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, όπως και όλων των συνανθρώπων μας, η εκδήλωση της ευαισθητοποίησής μας για τη Γη, λαμβάνει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Είμαστε ο ένας από τον άλλον μακριά αλλά νοιαζόμαστε το ίδιο πολύ γιατί μένουμε μαζί στο ίδιο σπίτι. Τη Γη.

Εν όψει του σημερινού εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική δράση. Τι διαφορετικό κάνουμε φέτος;

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με την παραμονή όλων μας στο σπίτι, η πρόσκληση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης αφορά σε μια προσφιλή σε όλους μας συνήθεια:

Να αναρτήσουμε στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη. Συνοδεύοντάς τες με τα hashtags: #earthday2020 και #ypen

«Ανάσα» για το περιβάλλον εν μέσω πανδημίας

H πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αύξηση στην ποιότητα του αέρα σε όλον τον κόσμο, καθώς εξαιτίας των lockdown που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχουν κλείσει εργοστάσια και δρόμοι, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων.

–    Στην Κίνα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν μισό δις ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 7% του πληθυσμού του πλανήτη. Η βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα είναι φανερή, τόσο από εικόνες από δορυφόρο όσο και από εδαφικές μετρήσεις. Συγκεκριμένα, τα νιτρικά στην ατμόσφαιρα σημείωσαν θεαματική πτώση.

–    Στη Νότια Κορέα, από τις αρχές Μαρτίου που ανακοινώθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι σταθμοί εδάφους μέτρησαν χαμηλά επτά χρόνων για ορισμένους ρύπους. Αν και η Νότια Κορέα δεν επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς, οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της ίσως επέφεραν αυτές τις αλλαγές.

–    Στην Ιταλία, η βιομηχανική ζώνη παρουσιάζει συνήθως υψηλά επίπεδα μόλυνσης, αλλά οι υπολογισμοί για φέτος δείχνουν μία ακριβώς αντίθετη εικόνα, καθώς εξαιτίας του lockdown μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά του διοξειδίου του αζώτου. Μάλιστα, στο Μπέργκαμο, μία από τις περιφέρειες που έχει «χτυπηθεί» αλύπητα από τον ιό, είναι ολοφάνερη η διαφορά στην ποιότητα του αέρα.

–    Και στην Ελλάδα, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση που εμφανίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στην Αθήνα, μετά τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και δραστηριότητες λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες γίνονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, οι συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων μειώθηκαν 30-40% από τις 23 Μαρτίου έως και τη 12η Απριλίου σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020 και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.