Τσιόδρας: “Ναι” στην χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους – Ο σωστός τρόπος

Η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της χρήσης μασκών σε κλειστούς χώρους. Συμβουλές για τη σωστή χρήση τους.

Για τη χρήση των υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού αποφάσισε σήμερα η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα.

Η επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τάχθηκε υπέρ της χρήσης μασκών από τους πολίτες σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων, κυρίως για την αποφυγή διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η χρήση μασκών δεν αφορά ανοιχτούς χώρους, αλλά κλειστούς, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα φαρμακεία κ.α.

Η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική για να μη γίνεται λάθος χρήση της μάσκας και να μη δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες από τους ειδικούς.

Δίνοντας κάποιες πρώτες συμβουλές για τη χρήση τους, ο κ. Τσιόδρας τόνισε τα εξής:

– Η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα, ενώ ο πολίτης θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό τα χέρια πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.

– Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο για να μην ακουμπάει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα

– Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο, εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς.

Πάνω από όλα ο κ. Τσιόδρας σημείωσε τη σημασία της υγιεινής των χεριών, της διατήρηση της απόστασης και της αποφυγής συγχρωτισμού τονίζοντας πως η χρήση της μάσκας γίνεται μόνο ως συμπληρωματικού μέσου στην επόμενη φάση «όπου θέλουμε να μηδενίσουμε ει δυνατόν τη μετάδοση του ιού».

Απόλυτα απαραίτητο μέτρο, επισήμανε, είναι να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.