Κι όμως… 12 πράγματα που δεν ξέρεις για την πανσέληνο

Λυκάνθρωποι, αϋπνίες, σεληνιασμός και διάφορα περίεργα και υπερφυσικά φαινόμενα έχουν συνδυαστεί κατά καιρούς με την πανσέληνο. Σε αντίθεση όμως με τις λαϊκές πεποιθήσεις, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Εκτός όμως από όλα αυτά τα «περίεργα» υπάρχουν αρκετά πράγματα που μάλλον αγνοούμε για αυτή τη σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης,  η Σελήνη, φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Τόσο στην καθομιλουμένη, όσο και στη λογοτεχνία, η πανσέληνος αποκαλείται ολόγιομο φεγγάρι.

  1. Στα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα.
  2. Παρότι χρειάζονται μόλις 27,32 ημέρες κατά μέσο όρο για να συμπληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, απαιτούνται σχεδόν δύο ημέρες ακόμα για να ευθυγραμμισθούν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος. Επομένως, κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,53 εικοσιτετράωρα.
  3. Πολλοίνεοπαγανιστέςπραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.
  4. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού – το ημισφαίριο στην αντίθετη πλευρά προς τον ήλιο – είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.
  5. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την πλήρη φάση του φεγγαριού. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι προϊστορικοί άντρες ήταν πιο πιθανό να πάνε για κυνήγι κατά τη διάρκεια της περιόδου των γυναικών τους λόγω των ταμπού που σχετίζονταν με το αίμα. Η πιο κερδοφόρα εποχή για να κυνηγήσουν ήταν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και ο καλύτερος τρόπος για να πειστούν να επιστρέψουν με το φαγητό ήταν η προοπτική της ερωτικής επαφής.
  6. Ο μόνος μήνας χωρίς πλήρες φεγγάρι είναι ο Φεβρουάριος.
  7. Αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή θεωρείται κακή τύχη, σε αντίθεση με τη Δευτέρα.
  8. Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της.
  9. Η Σελήνη ελέγχει τα νερά, παλίρροιες, βροχές, πλημμύρες και εποχές και επομένως τον κύκλο της ζωής. Όλες οι θεές της Σελήνης γνωρίζουν και ελέγχουν το πεπρωμένο και υφαίνουν τη μοίρα.
  10. Στην Πανσέληνο φυσικά η Σελήνη έχει μεγαλύτερη δύναμη. Η πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη. Για τον βουδισμό η πανσέληνος και η νέα σελήνη είναι περίοδοι ισχύος και πνευματικής δύναμης. Για τους Ινδιάνους η πανσέληνος παρομοιάζεται με το φως του μεγάλου πνεύματος αλλά σε κάποιες φυλές η σελήνη είναι μια μοχθηρή και κακοποιός δύναμη. Για τους Σουμέριους η νύχτα της πανσελήνου ήταν περίοδος προσευχής, αγαλλίασης και θυσίας.
  11. Υπάρχουν πολλές δοξασίες και μύθοι για την Σελήνη και την Πανσέληνο. Μερικές από αυτές λένε πως:
  • Οι “σεληνομανείς άνθρωποι” υπνοβατούν, οι πληγές ματώνουν εντονότερα, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται αυτή τη μέρα έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες.
  • Τα δέντρα που κλαδεύονται αυτή τη μέρα μπορεί να ξεραθούν.
  • Η αστυνομία σε πολλά μέρη ενισxύει τις περιπολίες, γιατί κατά κανόνα, αυξάνονται η εγκληματικότητα και τα ατυχήματα.
  • Οι μαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα (έχει παρατηρηθεί ότι την πανσέληνο γεννιούνται περισσότερα μωρά).
  • Η αλήθεια είναι ότι η ημέρα της πανσελήνου είναι εξαιρετική για τη συλλογή των βοτάνων. Ειδικά οι ρίζες που μαζεύονται με πανσέληνο ή με σελήνη στη χάση έχουν ισχυρότερη θεραπευτική δύναμη από ότι τις άλλες περιόδους. Οι ρίζες, ιδιαίτερα εκείνες που θα χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία σοβαρών ασθενειών, δεν πρέπει να εκτεθούν στο φως του ήλιου.
  • Λίγο πριν από την Πανσέληνο αν κόψουμε ξύλο αυτό θα είναι σταθερό, ευλύγιστο και ελαφρύ.
  • Τα χριστουγεννιάτικα έλατα που κόβονται 3 ημέρες πριν από την ενδέκατη Πανσέληνο του χρόνου κρατούν τις βελόνες τους πολύ καιρό.
  1. Ο φυσίατρος Eugen Jonas από τη Σλοβακία, δημιούργησε μια μέθοδο αντισύλληψης και γονιμότητας βασιζόμενος στην πανσέληνο.

tsemperlidou.gr