Γιορτή της Μητέρας

Αν η φετινή γιορτή της Μητέρας, σε βρίσκει με τη μητέρα σου εν ζωή, τότε είσαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Ας είναι, λοιπόν, η μέρα που θα αποφασίσεις να μην παίρνεις τίποτα σαν δεδομένο.

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία μέρα αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες και τη μητρότητα και στις ευχαριστίες μας  προς αυτές. Οι τέχνες έχουν εξυμνήσει τις μητέρες με τους πιο όμορφους και μεγαλειώδεις τρόπους, καθώς είναι αυτές που φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή, που ακόμα και αν δεν βιώσουν τη διαδικασία της γέννας, εκπληρώνουν τον ρόλο τους και με το παραπάνω, που δείχνουν τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη.

Η σημερινή μέρα είναι μία καλή στιγμή για να κάνουμε την αυτοκριτική μας σαν γιοί ή κόρες, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις μητέρες μας σαν σάκο του μποξ, να συγχωρήσουμε τα λάθη που μπορεί να έκαναν (δεν υπάρχει εγχειρίδιο για γονείς άλλωστε, όπως έχει πει μία μαμά), να μην τα επαναλάβουμε στο βαθμό που μπορούμε και να τους δείξουμε πόσο σημαντικές είναι για εμάς.

Ανέκαθεν πίστευα, ότι μία μητέρα δεν ορίζεται αποκλειστικά από το αν θα φέρει στον κόσμο ένα δικό της παιδί. Μπορεί να μεγαλώνει ένα παιδί μιας άλλης μητέρας, μπορεί να δίνει όλη της την αγάπη στο παιδί της αδερφής ή της φίλης της, μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά της στα παιδιά που έχουν ανάγκη και δεν τα γνωρίζει καν. Και πίστευα επίσης, ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει «διαμάχη» ανάμεσα στις μητέρες γενικότερα. Στο τέλος της μέρας, είναι όλες γυναίκες που δίνουν μάχες – άλλες ίδιες κι άλλες διαφορετικές – απέναντι σε έναν κόσμο γεμάτο στερεότυπα, φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες και παγιωμένες τακτικές που βόλεψαν αρκετούς. Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα ευχαριστίας για τη γυναίκα – μάνα βιολογική ή μη.