Μειώνεται ο ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, αεροπορικά – ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Κλειδωμένες» θεωρούνται οι αποφάσεις μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικών από τον συντελεστή 24% στο 13%

Δέσμη μέτρων στήριξης του τουρισμού και της εστίασης ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση που θα βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες: στήριξη της απασχόλησης και ειδικές ενισχύσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Στο μέτωπο των φορολογικών παρεμβάσεων, στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται ο ΦΠΑ. «Κλειδωμένες», εκτός απροόπτου, θεωρούνται οι αποφάσεις μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικών από τον συντελεστή 24% στο 13%. Το μέτρο υποστηρίζεται από τις ιδιαιτερότητες των καφέ που αφορούν σε μικρότερους χώρους και έλλειψη της δυνατότητας «ρεζερβέ» που έχουν τα εστιατόρια και εμποδίζουν την εφαρμογή μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr, βασικό αίτημα των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού αφορά στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων τους.

Σε αυτό το μέτωπο, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κάνει χρήση, ακόμα και πριν φτάσουν τα «κοινοτικά λεφτά», του προγράμματος SURE, το οποίο έχει ανακοινώσει η Κομισιόν (100 δισ. ευρώ) και αναμένεται να «σφραγιστεί» στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη διεύρυνση του ποσού που αναλογεί με βάση την αρχική κατανομή στη χώρα μας σε ύψος πολλαπλάσιο του 1,5 δισ. ευρώ.

Η διεύρυνση αυτή επιδιώκεται με τη συμπερίληψη των επιδομάτων των 800 ευρώ (για 45 ημέρες) και από 53 έως 534 ευρώ για τον Μάιο, για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.