Δημοτικός λαχανόκηπος Καστοριάς: Τρία χρόνια λειτουργίας

Δημοτικός λαχανόκηπος Καστοριάς

Πέρασαν ήδη 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου Καστοριάς, μιας άκρως πετυχημένης δράσης κατά την οποία, ο Δήμος Καστοριάς παραχώρησε σε μόνιμους κάτοικους του Δήμου εκτάσεις, για την καλλιέργεια λαχανικών και άλλων οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Το 2015, μία έκταση 4 και πλέον στρεμμάτων, χωρίστηκε σε τεμάχια των 50 τετρ. μέτρων και παραχωρήθηκε έπειτα από κλήρωση σε κατοίκους της περιοχής.

Δημοτικός λαχανόκηπος ΚαστοριάςΤα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι πολλά, έδαφος σκληρό και πετρώδες, συνεχείς διακοπές του νερού κατά τους θερινούς μήνες, αλλά η όρεξη και η θέληση για καλλιέργεια ανεξάντλητη. Με δικά τους μέσα αλλά και  την διακριτική καθοδήγηση της δημοτικής αρχής, καθάρισαν τους κήπους από τις πέτρες, τους  περίφραξαν, τους καλλώπισαν, φύτεψαν τα πρώτα τους λαχανικά και σιγά σιγά το επιθυμητό αποτέλεσμα άρχισε να διαφαίνεται.

Τα επόμενα έτη, οι ερασιτέχνες καλλιεργητές, έχοντας στις πλάτες τους την  εμπειρία των προηγουμένων καλλιεργητικών περιόδων, αύξησαν την παραγωγή τους, την βελτίωσαν, φύτεψαν νέα είδη μετατρέποντας μια αχανή περιοχή σε όαση πρασίνου και καρποφορίας.

Η υδροδότηση πλέον λειτουργεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας, το νερό καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης των 85 περίπου καλλιεργητών χωρίς προβλήματα, όλα λειτουργούν σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο.

Οι καλλιεργητές, σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας, αλληλοβοηθούνται, ενημερώνονται από γεωπόνους για πιθανές ασθένειες και περνούν ευχάριστα αλλά πάνω από όλα δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Μια τόσο απλή μα καινοτόμος ιδέα, η οποία δεν στοίχισε σχεδόν τίποτε στο Δήμο Καστοριάς, αποδεικνύει περίτρανα πως όταν υπάρχει όραμα, διάθεση και ορθολογικός σχεδιασμός, μπορεί να μετατρέψει το ανέφικτο σε εφικτό, δίνοντας όραμα και ελπίδα σε αυτό τον παραμελημένο από την κεντρική εξουσία τόπο… Καλή σοδειά!!!!