Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες – Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Με το σχέδιο Restart Tourism, όπως ονομάστηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ξεκινά η επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι «σαφές και σχεδιασμένο για την ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης

Ο τομέας του τουρισμού, θα επανεκκινήσει σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ το δεύτερο, αφορά το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από το εξωτερικό.

Από το υπουργείο έχει τονιστεί πως θα στηριχθεί ο καταδυτικός τουρισμός που ξεκινά στις 25 του μηνός. Την 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα κάμπινγκ / κατασκηνώσεις.

Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό όταν θα ανοίξουν τα σύνορα.

Από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για τις χώρες με καλά επιδημιολογικά κριτήρια, ενώ από 1η Ιουλίου θα γίνονται ελεύθερα οι πτήσεις του εξωτερικού και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχολιάστηκαν θετικά από τα ΜΜΕ της Ευρώπης, που βλέπουν θετικά την απόφαση της Ελλάδας να κάνει restart στον τουρισμό.

Ποιες χώρες θα φέρουν επισκέπτες στην Ελλάδα – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Η χώρα μας θα δεχτεί επισκέπτες από χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, αλλά και χώρες της Βαλτικής, που θα είναι η κύρια «αγορά» επισκεπτών για τουρισμό. Περίπου 20 χώρες είναι αυτές που θα μπορούν να φέρουν επισκέπτες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.

Τα κριτήρια που θα αξιολογούνται θα είναι η Οδική πρόσβαση, η Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς και οι Ομογενειακές κοινότητες.

Οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Από την 1η Ιουλίου, θα έρχονται επισκέπτες και από άλλες χώρες, εκτός αυτών που έχουν αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως οι επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ούτε θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, ωστόσο θα ίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ σε όλους τους επισκέπτες.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στους δύο άξονες που θα φέρουν ασφάλεια στον τουρισμό. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών. Δηλαδή, θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων, ενώ το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία με τον γιατρό να βοηθάει στη διαχείριση των κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων. Ο γιατρός καταλύματος θα επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ενώ θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους καραντίνας ανά προορισμό και μέριμνα για μεταφορά σε ιατρική δομή αν κριθεί σκόπιμο. Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες κορονοϊού προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Διαβάστε ακόμα: “Τουρισμός για όλους”: Ανακοινώθηκε νέο voucher διακοπών για 250.000 δικαιούχους