Πώς να αποτρέψετε τους ερεθισμούς του προσώπου από τη χρήση μάσκας

Οι δερματολόγοι έχουν τις σωστές συμβουλές.

Κάνετε πολλές προσαρμογές στη ζωή σας από αυτή τη στιγμή. Και το να εργάζεστε σε κλειστούς χώρους φορώντας υποχρεωτικά μάσκα είναι ένας από τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς, που φέρνει η νέα κανονικότητα.

Αν και ενδέχεται να μην αντιμετωπίζατε ποτέ τη ζωή σας εξανθήματα, φλεγμονές αιμοφόρων αγγείων, ακμή, σπυράκια και άλλα σοβαρότερα δερματικά προβλήματα, η χρήση μάσκας για οκτώ ώρες καθημερινά μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους συμπτώματα.

«Η έλλειψη ικανής ποσότητας οξυγόνου εξαιτίας της σφιχτής κάλυψη της επιδερμίδας, μπορεί να φράξει τους πόρους, να απογυμνώσει το δέρμα από τα φυσικά, προστατευτικά λιπίδια και να δημιουργήσει έντονη ξηρότητα», λέει ο δερματολόγος Dr. Arash Akhavan στο περιοδικό Allure, και προσθέτει: «Οι πιο ευαίσθητοι τύποι επιδερμίδας πιθανώς να δουν άμεσα τα συμπτώματα κυστικής ακμής και μικρών κυψελών με πύον (φλύκταινες)».

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην βρεθείτε αντιμέτωπες με τέτοιες καταστάσεις;

Διπλασιάστε τον καθαρισμό της επιδερμίδας σας: «Πριν φορέσετε τη μάσκα και αμέσως μετά την απομάκρυνσή της, το πλύσιμο του προσώπου σας με ένα απαλό, oil-free καθαριστικό προϊόν, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους ερεθισμούς», συμβουλεύει ένας άλλος δερματολόγος, ο Dr. Jason Emer, προσθέτοντας, ότι για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα φράξουν οι πόροι σας, προτιμήστε καλύτερα μια καθαριστική λοσιόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, συστατικά τα οποία παρέχουν ταυτόχρονα και ήπια απολέπιση.

Επενδύστε στο υαλουρονικό οξύ και τη βιταμίνη C: Η διατήρηση μιας πολύ αποτελεσματικής ενυδάτωσης του δέρματος με μεγάλη διάρκεια είναι ένα ακόμη κλειδί για την προστασία της επιδερμίδας σας. Ο Dr. Akhavan προτείνει να ενσωματώσετε στην καθημερινή ρουτίνα σας έναν ορό με υαλουρονικό οξύ. «Αυτό το μόριο έχει την ικανότητα να συγκρατεί πολλαπλάσια ποσότητα φυσικής υγρασίας στα κύτταρα, προστατεύοντας για πολλές ώρες το υδρολιπιδικό φιλμ της κερατίνης στιβάδας. Αναζητήστε επίσης το ίδιο συστατικό στην ενυδατική σας κρέμα, την οποία θα απλώνετε πριν την εφαρμογή της μάσκας και αμέσως μετά την απομάκρυνσή της από το πρόσωπό σας», λέει ο Dr. Akhavan, και προσθέτει: «Ακόμη καλύτερα εάν η κρέμα σας περιέχει εκτός από υαλουρονικό οξύ, και βιταμίνη C, επειδή αυξάνει την αντιοξειδωτική άμυνα της επιδερμίδας σας, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και επουλώνει ταχύτερα ερεθισμούς ή σπυράκια».

Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή, ο Dr. Emer συμβουλεύει να προτιμήσετε μια ελαφρύτερη λοσιόν ενυδάτωσης με βάση το νερό (αντί για μια φόρμουλα με κρεμώδη υφή), ώστε να σιγουρευτείτε πως θα διατηρείτε ρυθμισμένη την έκκριση λιπαρότητας, η οποία φράσσει τους πόρους εξαιτίας της υπερπαραγωγής σμήγματος.

Μην παραμελείτε τα χείλη σας: Το φυσικό προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας των χειλιών είναι πολύ πιο ευαίσθητο και λεπτό από εκείνο στο υπόλοιπο πρόσωπο, και αυτό οδηγεί τα χείλη να αφυδατώνονται πολύ πιο δραστικά κάτω από τη μάσκα. Ο Dr. Akhavan λέει: «Εάν τα χείλη σας είναι πιο ραγισμένα και σκασμένα από το συνηθισμένο, μπορείτε να ενισχύσετε το προστατευτικό φράγμα τους απλώνοντας γενναίες δόσεις από το αγαπημένο σας lip balm, τρεις έως τέσσερις φορές μέσα στη μέρα. Επιλέξτε ένα βάλσαμο χειλιών με συστατικά όπως η βαζελίνη, το έλαιο jojoba και το κερί μέλισσας».