25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων διαχειρίστηκε, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. Αυτά τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης, που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά».

Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε διεθνές επίπεδο, 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Το 2019 421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ25.000 στην Αυστραλία40.425 στον Καναδά21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική εικόνα, και συχνά εμφανίζονται αντικρουόμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά, ότι μετά την ανεύρεση κάποιοι γονείς παραλείπουν να ενημερώσουν τις αρχές, ή κάποια παιδιά και γονείς δεν έχουν μόνιμη κατοικία.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.00 παιδιά, δηλαδή ένα παιδί ανά δυο λεπτά, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, κατά τον χαιρετισμό του.

Σύμφωνο συνεργασίας με το ΥΕΘΑ

Στο νέο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η βοήθεια σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως επίσης η διοργάνωση αμοιβαίων εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα – διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων σε κίνδυνο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και επικεφαλής του ΕΚΑΒ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ