Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους κεραυνούς

φωτογραφία Ioannis Ioannidis
Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ZEUS» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε περίπου 50 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 11:00.

Το απόγευμα της Τρίτης, μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό στη Σκόπελο.

Πιο συγκεκριμένα, η 53χρονη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης στο νησί και έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια του συζύγου της.

Η γυναίκα βρισκόταν στην ύπαιθρο μαζί με τον σύζυγό της, στη θέση Πευκιά, όταν άρχισε να βρέχει και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αγροτικές εργασίες που έκαναν και να ξεκινήσουν για τη Χώρα, όμως ένας κεραυνός τη χτύπησε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, υπενθύμισε τις οδηγίες προστασίας από τον κεραυνό. Αναλυτικότερα, όπως προβλέπεται:

Συμβουλές προστασίας

 • Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
 • Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
 • Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
  Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
 • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
 • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
 • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
 • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
 • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
 • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
 • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.