Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Επανέρχεται η διαγωγή στα απολυτήρια

Κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο, μεταξύ άλλων, επανέρχεται η διαγωγή στα απολυτήρια.

«Αναβάθμιση του σχολείου και λοιπές διατάξεις», είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τη διά βίου μάθηση.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι: «Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των απολυτηρίων, των πτυχίων, των αποδεικτικών απόλυσης, των αποδεικτικών πτυχίων και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η επαναφορά της διαγωγής συνιστά παιδαγωγικό μέτρο και σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η διαρκής αξιολόγηση και συνακόλουθη επισήμανση της τήρησης ή μη των κανόνων της σχολικής ζωής/ σχολικού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές μαθαίνουν και έρχονται σε επαφή ως βίωμα τόσο με τα δικαιώματα όσο και με τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το κράτος, το κοινωνικό σύνολο και τους άλλους, αποσκοπούν στο να τους διαπαιδαγωγήσουν στις αρετές της ελευθερίας και ευθύνης, με δεδομένο ότι αυτές οι έννοιες βαίνουν παράλληλα».

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, προσδιορίζει την κατανομή των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων, όπως και τους προαγωγικούς βαθμούς, ενώ προβλέπει και την πιλοτική εισαγωγή της δημιουργικής ενασχόλησης των μαθητών του νηπιαγωγείου με την αγγλική γλώσσα.

Η κατανομή των ωρών μαθημάτων στο Δημοτικό

Επίσης, αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο γυμνάσιο και το λύκειο, ενώ απαιτείται γενικός μέρος όρος τουλάχιστον 10 για την προαγωγή στην επόμενη τάξη ή την απόλυση.

Η βαθμολογική κλίμακα

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα: επανακαθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, ρυθμίζονται εκ νέου θέματα τα ζητήματα μετεγγραφών, εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με την ίδρυση και διοργάνωση από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.