Να συγχωρείς και να ελευθερώνεσαι..

Συγχώρεση. Μια λέξη δυνατή και ταυτοχρόνως λυτρωτική!

Υπάρχουν πολλών ειδών συγγνώμες. Υπάρχουν συγγνώμες άδειες από ουσία, υπάρχουν συγγνώμες που πονάνε και σε στιγματίζουν μια για πάντα και υπάρχουν και συγγνώμες που σε ελευθερώνουν! Εσένα και την ψυχή σου! Εγώ για αυτές τις συγγνώμες επιλέγω να μιλήσω, για αυτές αξίζει αν χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη για ακόμη μια φορά! Για αυτές τις μοναδικές συγγνώμες αξίζει να δεχθώ την αλήθεια και των άλλων ως έχει!

Μεγάλωσα! Μαζί και ο τρόπος που σκέφτομαι για τα πάντα και αυτό από μόνο του με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα καλά με τον εαυτό μου αλλά και με τους άλλους. Με κάνει να νιώθω καλά γιατί έμαθα τι θα πει «συγχωρώ» όπως και τι θα πει «ζητώ συγγνώμη».

Η συγχώρεση δεν είναι κάτι απλό. Απαιτεί εσωτερική δύναμη, ψυχικό απόθεμα και ψυχραιμία. Απαιτεί να απαλλαγείς από τα αρνητικά σου συναισθήματα. Απαιτεί να αφήσεις τον θυμό σου στην άκρη και να επικεντρωθείς στην καθαρή σου κρίση και σκέψη. Εκείνη που δεν φοβάται να δει την αλήθεια ούτε και θέλει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Και φτάνει η στιγμή που για ακόμη μια φορά θα αναρωτηθείς: «Γιατί να συγχωρήσω κάποιον που με έχει πληγώσει;» Σε πρώτη φάση είναι λογική αυτή η σκέψη. Προσωπικά την έχω κάνει αμέτρητες φορές και ξέρεις κάτι; Η εμπειρία μου, μου δίδαξε πως η συγχώρεση έχει έναν και μόνο σκοπό: Να απελευθερώνει!

Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με τους άλλους, έχει να κάνει κυρίως με εμάς.

Η συγχώρεση αφορά τον εαυτό μας, καθώς όταν την ζητάμε αυτομάτως προσφέρουμε στον εαυτό μας μια πράξη αγάπης, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους, δημιουργώντας έτσι πιο υγιείς δεσμούς. Όταν συγχωρούμε απελευθερώνουμε από μέσα μας τα τοξικά μας συναισθήματα. Τον πόνο, το μίσος, τον φόβο και κάθε λογής αρνητικό συναίσθημα και σκέψη. Όταν συγχωρούμε, είτε τον εαυτό μας είτε το πρόσωπο που μας πλήγωσε, αυτομάτως οδηγούμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι. Σε ένα μονοπάτι που σκοπό έχει να μας μεταμορφώσει σε κάτι ανώτερο, ανοίγοντας την καρδιά μας στην αγάπη και την ηρεμία!

«Όσο περισσότερο γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο τον συγχωρείς.»

Την επόμενη φορά που το ζήτημα της συγχώρεσης θα εμφανιστεί ξανά στη ζωή σου μη ξέροντας τι να κάνεις, τότε ρώτα τον εαυτό σου τα εξής: Μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου; Μπορώ να αποδεχτώ τα λάθη μου και τα ελαττώματα μου; Μπορώ να νιώσω βαθιά αγάπη για τον εαυτό μου; Μόλις δώσεις τις δικές σου απαντήσεις, είναι βέβαιο πως με την ίδια ευκολία θα μπορείς πλέον να κρίνεις αν η συγχώρεση είναι ένα δώρο που αξίζει να προσφέρεις και στους γύρω σου.

Έχεις άραγε αναρωτηθεί ποτέ πόσο πιο ευτυχισμένη μπορεί να γίνει η ζωή σου και πόσο πιο ευχάριστες μπορούν αντίστοιχα να γίνουν οι στιγμές σου, εάν επιλέξεις να αφήσεις πίσω τα αρνητικά σου συναισθήματα;

Δώσε χώρο! Δώσε επιτέλους στη καρδιά και στο μυαλό σου χώρο για να καλωσορίσουν και πάλι την χαρά που αναζητούν! Άνοιξε τους ορίζοντες σου και αν κάπου στη διαδρομή θολώσει πάλι το τοπίο σου, απλά συνέχισε! Συνέχισε να συγχωρείς με τρόπο τέτοιο που να σου επιτρέπει και πάλι να απελευθερώνεσαι!

Αφιερωμένο σε εσένα! Σε εσένα που πληγώθηκες και ίσως να πλήγωσες! Σε εσένα που όσο πόνο και αν βίωσες, ποτέ δεν έπαψες να ζεις και να ελπίζεις στην αγάπη! Σε  εσένα που έπαθες και τελικά έμαθες να συγχωρείς…

Να συγχωρείς…

Κέλλυ Σεφέρου