Οι κλειστές πόρτες είναι για να τις ρίχνουμε

Δε γίνεσαι ευτυχισμένος επειδή πράττεις με συγκεκριμένο τρόπο, όπως επίσης δε γίνεσαι δυστυχισμένος επειδή έκανες κάποια λάθη. Η ζωή δεν έχει επανάληψη κάποιου γράμματος- 4 είναι όλα κι όλα. Εναπόκεινται στον συνδυασμό. Για να νιώσεις ζωντανός χρειάζεται να πονέσεις, να κλάψεις, να φωνάξεις, να πράξεις όπως αισθάνεσαι, να μιλήσεις όπως θα ήθελες, να μην κρύβεις τον εαυτό σου. Επιβάλλεται να σ’ αγαπήσεις για να αισθανθείς γεμάτος μέσα σου.

Αυτοί οι άνθρωποι που λάμπουν εσωτερικά, είναι πολύ σπουδαίοι και δεν έχουν ανάγκη κανέναν να τους το πει και ξέρεις γιατί; Επειδή αγαπούν τους εαυτούς τους κι επιλέγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα σφάλματά τους, με όλα όσα τους προκαλούν τρόμο. Όταν κριθεί επιτακτική ανάγκη θα ζητήσουν βοήθεια, θα ξέρουν πώς και τι χρειάζονται ανά πάσα στιγμή, διότι έχουν αυτογνωσία. Ξέρουν ότι ακόμη κι αν υπερισχύουν τα λάθη απ’ τα σωστά θα γούσταραν τα όσα έκαναν στο έπακρο! Όπως λέγεται «το αντίθετο της επιτυχίας δεν είναι η αποτυχία, αλλά το να μην προσπαθείς». Δε μετανιώνουν, λοιπόν, που προσπάθησαν και δεν πέτυχε. Έκαναν ό, τι ήθελαν, έπραξαν όπως πίστευαν ότι ήταν ορθό. Μπορεί να έπεσαν αλλά σηκώθηκαν κι αυτό έχει σημασία. Δεν επέτρεψαν σε κανέναν να τους ρίξει κάτω. Οι ίδιοι έπεσαν και από μόνοι τους σηκώθηκαν. Εμείς έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε αν θέλουμε να μείνουμε κάτω και για πόσο.

Πάψε να κρύβεσαι πίσω από τα λάθη σου! Να στηρίζεις την κάθε σου επιλογή και την κάθε σου απόφαση. Να είσαι περήφανος για σένα και να θέτεις στόχους, είτε μακροπρόθεσμους είτε όχι. Ερωτεύσου με πάθος αυτό ακριβώς που είσαι. Μη σε μειώνεις. Μην αυτοκαταστρέφεσαι, κατηγορώντας τον εαυτό σου για όσα θέματα προκύπτουν. Υπήρξαν προβλήματα στον οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου; Ε και; Μην αποφεύγεις να τα αντιμετωπίσεις. Κοίταξε στον καθρέφτη και δες. Δε γεννήθηκες για να προσπερνάς κάτι τόσο φευγαλέα, δεν είσαι δειλός. Κάθε πόρτα κλειστή είναι για να πέσει κάτω. Ρίξ’ τη λοιπόν.

Η πορεία της ζωής δεν είναι αγώνας δρόμου. Ο καθένας έχει τη δική του ταχύτητα και κινείται με τον δικό του ρυθμό. Κι είναι εύλογο κι επόμενο να συναντήσεις στη ζωή σου ανθρώπους που θα σε πληγώσουν, ανθρώπους που θα σε αγαπήσουν αληθινά, ανθρώπους που θα σε φθονούν κι ανθρώπους που θα σε θαυμάζουν. Όλοι με άλλους ρυθμούς που κάπου θα συναντηθείτε και κάπου θα συγχρονιστείτε. Όλοι αυτοί απαρτίζουν τα στοιχεία της δικής σου εξέλιξης. Όλοι αυτοί αποτελούν μαθήματα πίκρας και γλύκας, δυστυχίας κι ευτυχίας κι ο συνδυασμός αυτών αναμένεται να σε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Αυτά τα μαθήματα μέλλουν να σε καθορίσουν μέσα από την τυχαιότητά τους. Τι πιο ωραίο λοιπόν, από την ελευθερία του να σκέφτεσαι με τρόπο αλλιώτικο, με τρόπο που θα σε κάνει να παίρνεις περισσότερες ανάσες ανακούφισης και λιγότερες πανικού.

Δεν τίθεται θέμα, λοιπόν, αν η ζωή είναι εύκολη ή δύσκολη, απλή ή περίπλοκη. Το θέμα έγκειται στο αν εσύ είσαι πρόθυμος να φτιάξεις ένα σύστημα αξιών δυνατό που να μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε η ζωή είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο να γίνει όμορφη. Για σένα όμορφη. Κι αν η ζωή σου η ίδια δεν εξαρτάται από σένα, τότε από ποιον;

Μαρίνα Αργυρού