Δώρο Πάσχα: Τελειώνει η προθεσμία – Μέχρι αύριο η καταβολή στους εργαζόμενους

Έως αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα 2020 στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων που δεν είχε καταβληθεί τον Απρίλιο.

Παράλληλα έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν συμπληρωματική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που να περιλαμβάνει και το Δώρο του Πάσχα.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αποδώσουν και τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

Στην περίπτωση τέλος, επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα, θα πρέπει να υποβάλλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Πάντως η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταβάλουν οι εργοδότες το σύνολο του δώρου και στη συνέχεια το δημόσιο να καταθέσει στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων το ποσό που τους αναλογεί, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε εργοδότες και λογιστήρια. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι έως το τέλος Ιουνίου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταβάλουν στους εργαζόμενους που είχαν θέσει σε αναστολή το σύνολο του Δώρου Πάσχα -δηλαδή μισό μηνιαίο μισθό, εφόσον έχουν απασχόληση όλο το διάστημα από 1/1/2020 έως 30/4/2020.

Ακολούθως, από 1 έως 10 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, παράλληλα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή.

Τα στοιχεία που οφείλουν να δηλώσουν είναι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου, το Δώρο Πάσχα 2020:

-Θα καταχωρηθεί στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου 05/2020, με Κωδικό Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωματική, ανεξάρτητα εάν καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι 10/07/2020.

-Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η υποβολή των προαναφερόμενων Α.Π.Δ. θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48/τ. Α’/12-2-2004) και του άρθρου 19 παρ. 1 του ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ. Α’/11-4-2012), όπως ισχύουν.