Τρόποι να τρώνε τα παιδιά υγιεινό φαγητό!

Το fitness είναι τόσο δημοφιλές όσο και η καθιστική ζωή. Αυτή η αντίθεση της εποχής μας έχει περάσει και στα παιδιά. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την εξάρτηση από την τεχνολογία, έχει δώσει στην χώρα μας μία υψηλή θέση στην παγκόσμια παιδική παχυσαρκία. Πολλές μητέρες θέλουν να τρώνε τα παιδιά υγιεινό φαγητό, αλλά εκείνα προτιμούν το junk food.

Αν και είναι δύσκολο να πείσεις ένα μικρό παιδί να φάει μπάμιες ή φακές, και προπάντων να εξηγήσεις τι μπορεί να συμβεί αν τρώει κάθε μέρα βόμβες λιπαρών και θερμίδων, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το προστατέψεις από την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που αυτή συνοδεύει.

Τρόποι να τρώνε τα παιδιά υγιεινό φαγητό

Κάνε ένα πρόγραμμα

 

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Τρία γεύματα και δύο σνακ είναι αρκετά ενώ πρέπει να πίνουν πολύ νερό, γάλα και χυμούς. Αν η διατροφή των παιδιών είναι ισορροπημένη και δεν πεινάνε δεν γκρινιάζουν πολύ. Για να μην τρώνε σνακ με πολύ ζάχαρη ή αλάτι, έχε κομμένα καρότα, φρούτα ή γιαούρτια μαζί σου όταν είστε έξω ή έτοιμα στο ψυγείο.

Δειπνήστε οικογενειακά

 

Για να αποδεχτεί το παιδί ένα υγιεινό φαγητό πρέπει να δει πώς όλη η οικογένεια του το δέχεται και το απολαμβάνει. Δεν χρειάζεται πολλά για να κάνεις ένα οικογενειακό δείπνο, απλά χρειάζεται να είναι όλη η οικογένεια στο τραπέζι.

Μην μαγειρεύεις δύο φαγητά

 

Πολλές μαμάδες μαγειρεύουν δύο φαγητά. Το ένα είναι για τα παιδιά και το άλλο για τους μεγάλους. Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά έτσι βλέπουν το φαγητό των μεγάλων ως κάτι το διαφορετικό. Επίσης τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους οπότε ένα φαγητό για όλους είναι η σωστότερη επιλογή.

Μην σχολιάσεις τη διατροφή τους

 

Οποιοδήποτε σχόλιο για την ποσότητα που τρώνε τα παιδιά ή ακόμα χειρότερα για το βάρος τους μπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγματα. Ως γονιός έχεις την υποχρέωση να δώσεις σωστό φαγητό στα παιδιά, και τα παιδιά είναι υπεύθυνα για να το φάνε. Αν τα αναγκάσεις να φάνε τα λαχανικά τους, εκείνα απλώς θα αντισταθούν.

Φτιάξε διάφορες σάλτσες

 

Στα παιδιά φαίνεται πώς αρέσει να βουτάνε σε διάφορες σάλτσες τα λαχανικά τους. Φτιάξε διάφορες σάλτσες με γιαούρτι ή άλλα λαχανικά και κόψε στικ καρότου και αγγουριού για ένα πιο υγιεινό σνακ.

Χρησιμοποίησε καστανή ζάχαρη

 

Αντί να φάνε τα παιδιά μπισκότα του εμπορίου ή σοκολάτες που έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, φτιάξε ένα κέικ με καστανή ζάχαρη ή μπισκότα.

Φτιάξε σπιτικά πατατάκια

Τι καλύτερο από το να ελέγχεις την ποσότητα αλατιού και θερμίδων που παίρνουν τα παιδιά. Φτιάξε σπιτικά πατατάκια από γλυκοπατάτες και πατάτες και ρίξε πάνω τους ρίγανη και λίγο αλάτι.

Μαγειρέψτε μαζί

Αν τα παιδιά μαγειρεύουν και επιλέγουν το φαγητό μαζί με τους γονείς, θα ενδιαφέρονται περισσότερο να φάνε αυτό που έφτιαξαν. Ψωνίστε μαζί τα υλικά και άστα να βοηθήσουν στην διαδικασία.

Μην αγοράζεις junk food

Όταν μαζί με τα ψώνια έρχονται σπίτι και πρόχειρα φαγητά και σνακ, είναι σίγουρο πως τα παιδιά θα τα αναζητήσουν. Αγοράζοντας λιγότερα ή καθόλου τέτοια τρόφιμα, ολόκληρη η οικογένεια θα τρώει πιο σωστά.

Επέτρεψε ένα πρόχειρο φαγητό

Μία ή δύο φορές το μήνα επέτρεψε ένα πρόχειρο γεύμα στα παιδιά. Μπορείτε να βγείτε οικογενειακά για burger ή  κάτι άλλο που τους αρέσει.

Φτιάξε διασκεδαστικά πιάτα

Όσο πιο δημιουργικό είναι το γεύμα τόσο πιο πολύ θα το απολαύσουν τα παιδιά. Ένα τοστ σε σχήμα καρδιάς ή ένα αστέρι στο πιάτο από κομμένο μήλο θα το εκτιμήσουν περισσότερο!

Κρύψε τα λαχανικά μέσα στο φαγητό

Αν φτιάχνεις μπιφτέκια ή κεφτεδάκια πολτοποίησε καρότα και κολοκυθάκια και ανακάτεψε τα μέσα στον κιμά. Έτσι δεν θα στερηθούν τα λαχανικά τους και το φαγητό θα είναι και πιο νόστιμο.

Γίνε εσύ το παράδειγμα

Αν τρως ελάχιστα ή πάρα πολύ, τα παιδιά θα μεγαλώσουν πιστεύοντας πώς αυτή η διατροφική συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Πρέπει να είσαι ειλικρινής στα μηνύματα που τους δίνεις. Το να φάτε ποπ κορν βλέποντας ταινία ή ένα παγωτό τις Κυριακές είναι μέσα στα όμορφα πράγματα της ζωής. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία γιατί για τα παιδιά υγιεινό φαγητό και φυσική δραστηριότητα θα γίνουν τρόπος ζωής.

ediva.gr