Φωτογραφία Κοζανίτη στις 100 καλύτερες του κόσμου

Μια σημαντική διάκριση έλαβε ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Βαβλιάρας, που συμμετείχε στον «5ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2019, 5th International annual photo award». Συγκεκριμένα, η φωτογραφία του με την οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες φωτογραφίες ανδρικού πορτρέτου στον κόσμο. Θέμα της φωτογραφίας είναι ένας κάτοικος της Αιανής στο δωμάτιό του (Η Αιανή είναι κωμόπολη του Νομού Κοζάνης).

Η φωτογραφία έλαβε πολλές ψήφους από το κοινό, ωστόσο, έλαβε ακόμη περισσότερες, από επαγγελματίες φωτογράφους, με αποτέλεσμα, την κατάταξή της ανάμεσα στις 100 καλύτερες φωτογραφίες ανδρικού πορτρέτου, παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της κριτικής επιτροπής, την οποία αποτελούν φωτογράφοι από τριάντα χώρες του κόσμου, δύο από τις 15 φωτογραφίες του Δημήτρη Βαβλιάρα, μαζί με μόνον 3.956 ακόμη, κατάφεραν να περάσουν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού.

Στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας συμμετείχαν 117.500 ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι από 173 χώρες, υποβλήθηκαν 418.000 φωτογραφίες ενώ η κριτική επιτροπή βράβευσε τις καλύτερες από αυτές.

Ο Δημήτρης Βαβλιάρας εκτός από ταλαντούχος φωτογράφος – είναι και ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, που γράφει στίχους, παίζει μουσική και τραγουδά με την κιθάρα του, δημιουργίες δικές του αλλά και άλλων γνωστών συνθετών. Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1975, μεγάλωσε στην Κοζάνη και είναι μόνιμος κάτοικος της Αιανής Κοζάνης.

Το 1995 άρχισε να φοιτά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ, ταυτόχρονα, άρχισε να σπουδάζει και μουσική στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Η κύρια ενασχόλησή του μέχρι και σήμερα, είναι η μουσική.
Το 2013 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Πάλι Βρέχει» ενώ, το 2016 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του μαζί με τον Γιώργο Μιχαήλ, με τίτλο «Ατέρμων».

Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι φωτογραφίες του έχουν συνήθως επίκεντρο τον άνθρωπο, ενώ τα πρόσωπα τον γοητεύουν.

Όπως είπε και ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη φωτογραφία και κάνω μόνο πορτρέτα ανθρώπων. Με ενδιαφέρει η “διαρκής συνομιλία” που μπορεί να προσφέρει ένα πρόσωπο». Το 2018, ο Δημήτρης Βαβλιάρας είχε κερδίσει το 1ο Βραβείο Πορτρέτου στον φωτογραφικό διαγωνισμό Faces αλλά όπως είπε «αυτή η διάκριση είναι ξεχωριστή μιας και ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός με φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ