Tα φάρμακα για την καούρα φαίνεται να συνδέονται με επιπλοκές του ιού

Ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την καούρα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για το COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές.

Ειδικότερα, ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την καούρα που έχουν συνδεθεί με πολλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για νεφρική νόσο και της άνοιας με μακροχρόνια χρήση μπορεί επίσης να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για το COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές.

Η κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) που περιλαμβάνουν την ομεπραζόλη (Prilosec), την λανσοπραζόλη (Prevacid), την παντοπραζόλη (Protonix) και την εσομεπραζόλη (Nexium) λειτουργούν σταματώντας το στομάχι από την παραγωγή υπερβολικού οξέος.

Κορονοϊός: Ο αντίκτυπος των φαρμάκων κατά της καούρας

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα για περισσότερα από 53.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 ατόμων που δήλωσαν ότι είχαν δοκιμαστεί θετικά για το COVID-19.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν PPI μία φορά την ημέρα είχαν περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό και οι άνθρωποι που τους έπαιρναν δύο φορές την ημέρα είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν τα φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Brennan Spiegel από το Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες που κυκλοφόρησε την Τρίτη από το American Journal of Gastroenterology.

Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την καούρα που ονομάζονται ανταγωνιστές των υποδοχέων ισταμίνης-2 (H2RA) δεν είχαν υψηλό κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι οι PPI προκάλεσαν την αύξηση των λοιμώξεων από κοροναϊούς. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ PPI και COVID-19», λέει η ομάδα του Spiegel.

Reuters – news4health