Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το πέρασμα του κομήτη Neowise πάνω από την Καστοριά

Ο κομήτης Neowise, ορατός από τη Γη, κεντρίζει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την περιέργεια των ερασιτεχνών με το πέρασμά του. Ο κομήτης αποτυπώνεται όχι μόνο «ανάμεσα» σε φυσικά τοπία αλλά και σε πόλεις.

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης προσπάθησε να καταγράψει το ταξίδι του και μας δίνει τις εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε με τον φακό του στην Καστοριά.

Η NASA συμβουλεύει τους φανατικούς θεατές του κομήτη να κοιτάξουν προς τη Μεγάλη Άρκτο, βορειοδυτικά του ουρανού, για να τον δουν. Το σχήμα του είναι όμοιο με αυτό ενός θολού αστεριού με ουρά.

Ο κομήτης θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς τον βορειοδυτικό ορίζοντα, ενώ η κοντινότερη απόσταση που θα πλησιάσει τη Γη , θα είναι μόλις 64 εκατομμύρια μίλια μακριά. Το κοντινότερο πέρασμα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου. Αν και οι κινήσεις των κομητών δεν μπορούν να προβλεφθούν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα θα παραμείνει ορατό μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Ο κομήτης NEOWISE φαίνεται να είναι ένας πραγματικός survivor. Πρόσφατα πλησίασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ήλιο δίχως να σπάσει. Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι η δομή του κομήτη πρέπει να είναι πιο στιβαρή και όχι τόσο εύθραυστη όσο άλλοι κομήτες.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης δεν είναι εντελώς νέος, αλλά νέος σ’ εμάς, καθώς νωρίτερα θα είχε περάσει μέσα από τους ουρανούς της Γης περίπου 6.800 χρόνια πριν.