Υποχρεωτική η μάσκα ακόμα και για παιδιά στα σούπερ μάρκετ

Υποχρεωτική είναι η μάσκα στα σούπερ μάρκετ τόσο για εργαζόμενους και καταναλωτές όσο και για όσα παιδιά εισέρχονται

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Παρασκευής, από το περασμένο Σάββατο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ τόσο για εργαζόμενους όσο και για καταναλωτές.

Από την απόφαση δεν εξαιρείται καμία ηλικιακή ομάδα (από τα παιδιά μέχρι και τους ηλικιωμένους), καθώς κάτι τέτοιο περί εξαίρεσης δεν αναφέρεται στην απόφαση.

Μάλιστα, όσοι δεν τηρούν τους κανόνες τότε θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας είναι και για τα μωρά που εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ. Το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους γονείς, προκειμένουν να μην παίρνουν τα παιδιά στα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Απ’ την «δαγκάνα» των προστίμων δεν ξεφεύγουν ούτε τα παιδιά καθώς, και για αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Ποιες μάσκες απαγορεύονται στα σούπερ μάρκετ

Οι ειδικοί ενημερώνουν ποια μάσκα επιτρέπεται και ποια απαγορεύεται να φορούν οι πολίτες, καθώς γίνεται υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ από σήμερα, γιατί το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων του κορονοϊού έχει σημειώσει σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται.

Η μάσκα με βαλβίδα λοιπόν, είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.

Επιπλέον όταν χρησιμοποιείται λάθος, απελευθερώνει τα μικρόβια του χρήστη στον αέρα, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους γύρω του, είτε παραμένει πλήρως ανοιχτή, εκθέτοντας και τον ίδιο τον χρήστη.

Εύκολα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαγορεύεται η μάσκα μιας χρήσης, μόνο όταν χρησιμοποιείται ξανά, γιατί έχει ήδη «μολυνθεί» και πρέπει να πεταχτεί.

Ακόμη, απαγορεύεται η μάσκα μιας όψης, μόνο όταν φοριέται ανάποδα, καθώς από την μία απελευθερώνει το φορτίο των μικροβίων του χρήστη στον αέρα, αφετέρου τον αναγκάζει να εισπνεύσει να μικρόβια που έχει μαζέψει η εξωτερική όψη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στις αρχές Μαϊου για το ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυνες είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό, καθώς όποιος την φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του. Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».