Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Στους λογαριασμούς 11.125 δικαιούχων που έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 μπαίνουν σήμερα το απόγευμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ.

Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Για παράδειγμα, εποχικός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που επαναπροσλήφθηκε 15 Ιουνίου και τέθηκε απευθείας από τον εργοδότη σε αναστολή, πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr δυο υπεύθυνες δηλώσεις :

-μια μονομερή υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 1/6 – 14/6 (έχει περιθώριο έως 31/7)
-μια υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 15/6 – 30/6, για την υποβολή της οποίας απαιτείται προηγούμενη υποβολή δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη στην «Εργάνη».

Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή είναι στις 30 Ιουλίου και η τελευταία για τον Ιούνιο στις 6 Αυγούστου

Υπενθυμίζεται πως εποχικά εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο 2019 σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, μπορούν να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/09/2020, εφόσον:

– δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τις επίμαχες επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή εφόσον

– οι επιχειρήσεις τους επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης και έως 30/09.

Οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα και υπολογίζεται κατ αναλογία με 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Εάν επαναπροσληφθούν πρέπει απαραιτήτως πρώτα να δηλώσει ο εργοδότης την αναστολή στην Εργάνη και μετά οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση για τα 534 ευρώ.

Εάν επαναπροσληφθούν στη μέση του μήνα υποβάλλουν 2 δηλώσεις :

Μια μονομερή δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για το διάστημα από 1 η του μήνα έως την επαναπρόσληψη

Δεύτερη δήλωση για το διάστημα από την επαναπρόσληψη και έως το τέλος του μήνα, αφού όμως πρώτα ο εργοδότης δηλώσει στην Εργάνη την αναστολή.

Αντίστοιχα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν απασχοληθεί τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9.