Τι τρώμε στη ζέστη για να αδυνατίσουμε;

Θα μπορούσε η διατροφή μας να μας δροσίσει και να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση της ειδικού Μαργαρίτας Μπουλούμπαση από το logodiatrofis είναι ναι!

Το 45-75% του σώματος, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αποτελείται από νερό, ενώ κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται την παρουσία νερού προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Tο καλοκαίρι είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης, με μία απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους να αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοση και η αντοχή μας.

Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό και έτσι η ελλιπής πρόσληψη υγρών μπορεί άμεσα να προκαλέσει ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Είναι τουλάχιστον αυτονόητο, λοιπόν, πως η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που θα βοηθήσουν ώστε να επιτύχετε τον στόχο σας:

Ενυδατωθείτε σωστά
Στις κανονικές μέρες θα πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό (σύμφωνα με τον οδηγό Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου). Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε σε αυτά και το γάλα, το τσάι και τον καφέ. Οι χυμοί φρούτων μετράνε, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται σε μερίδα των 150ml καθημερινά λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν. Η πρόσληψη αυτή νερού, φυσικά και δεν τους αφορά όλους καθώς οι ανάγκες μας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το φύλο, την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα της εξάτμισης του νερού από το δέρμα που σημαίνει ότι ιδρώνουμε περισσότερο. Το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως η επαρκής κατανάλωση για τους άντρες είναι γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες είναι περίπου 2,2 λίτρα την ημέρα. Ωστόσο, πόσο περισσότερο χρειάζεστε πραγματικά εξαρτάται από την προσωπική σας κατάσταση καθώς και από το πόσο δραστήριοι είστε.

Φάτε καρπούζι
Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό (92%) βοηθά να σας κρατήσει ενυδατωμένους και χορτάτους. Είτε το προτιμάτε κομμένο σε φέτες, σε κύβους ή σε χυμό, το καρπούζι είναι ένας τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε υγρά. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη.

Δοκιμάστε καρύδα και νερό από καρύδα
Το λαυρικό οξύ στις καρύδες είναι ένας τύπος λίπους που απορροφάται εύκολα και μετατρέπεται σε ενέργεια σχεδόν στιγμιαία,  σημαντικό στις ζεστές μέρες όταν αισθάνεστε ότι η ενέργεια σας είναι πεσμένη. Ομοίως, το νερό καρύδας είναι καταπληκτικό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε τα επίπεδα νερού ισορροπημένα στο σώμα.

Φάτε περισσότερα αγγούρια
Έχουν υψηλό περιεχόμενο νερού, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι. Είναι επίσης γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, C, K, B6, το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη. Παρομοίως, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Και θερμίδες; Ελάχιστες.

Πείτε «ναι» στα ροδάκινα
Γνωστά ως «φρούτα ψύξης» στην Κίνα, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στην ψύξη της θερμοκρασίας του σώματος. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ περιέχουν επίσης ασβέστιο και σίδηρο – δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία τα οποία σπανίως απαντώνται στα φρούτα.

Μην φοβάστε το τσίλι
Φαίνεται αντίθετο, αλλά το τσίλι μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να δροσιστείτε. Το τσίλι αυξάνει την κυκλοφορία και σας κάνει να ιδρώνετε, που είναι ο τρόπος της φύσης για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας για να σας δροσιστεί. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη που απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, κάνοντας σας να νιώσετε πιο χαρούμενοι.

Φάτε σκόρδο
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σκόρδο μπορεί επίσης να μειώσει τη θερμότητα του σώματός σας αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει άρα και να σας δροσίζει. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ελαφριά και δροσερά φαγητά που μπορείτε να απολαύσετε κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, τα οποία θα σας δροσίσουν και θα σας βοηθήσουν να δείτε το νούμερο της ζυγαριάς σας να πέσει!

Διατροφικά tips ενυδάτωσης του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες:

  • Πίνετε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές χυμοί, γάλα, τσάι)
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Αποφύγετε τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά (όσπρια, κοκκινιστά, τηγανιτά, φαγητά με κρέμα γάλακτος)

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση – Logodiatrofis