Ανοίγει αύριο η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Θα ανοίξει και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία μετατράπηκε επίσης σε τζαμί πριν από επτά χρόνια

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 28 Ιουλίου, έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, υπό την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Παράλληλα, αύριο ανοίγει και πάλι προς τους επισκέπτες έπειτα από δύο χρόνια εργασιών συντήρησης και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, η οποία μετατράπηκε επίσης σε τζαμί πριν από επτά χρόνια.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού θα εγκαινιάσει και τα δύο ιστορικά κτήρια, ενώ στην Παναγία Σουμελά θα ανοίξουν προς το κοινό συνολικά 12 τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Μάιο είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι – έκτασης 16.000 τ.μ. – που «απειλούσαν» το ιστορικό μοναστήρι. Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα είναι από τα πλέον επισκέψιμα μνημεία στον Πόντο.

Το πασίγνωστο μνημείο του Ορθόδοξου πολιτισμού

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αγιογραφίες σε τοίχους κτιρίων στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Όταν οι Νεότουρκοι βανδάλισαν την Παναγία Σουμελά

Tο 1922 οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Αφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά στον χώρο.

Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ Κομνηνού.

Η εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού περιστοιχισμένης από αγγέλους. Αγιογραφία στην Παναγία Σουμελά

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010 στην Παναγία Σουμελά. Εκείνη ήταν και η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Στο εσωτερικό της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο τουρίστες φωτογραφίζουν τις αγιογραφίες του ναού