Ντομάτα: η βασίλισσα του καλοκαιριού

Βρίσκεται στα καλύτερά της και την απολαμβάνουμε πλέον καθημερινά στην πολυπόθητη χωριάτικη. Τα οφέλη της πολλά και ξεχωριστά.

Επιτέλους έφτασε ξανά η ώρα για χωριάτικη σαλάτα με πρωταγωνίστρια την πολυαγαπημένη μας ντομάτα. Πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα, διατηρώντας την υγείας της καρδιάς. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι μαγειρεμένη, η ντομάτα είναι πιο ωφέλιμη, καθώς το λυκοπένιό της, άρα και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, αυξάνονται.

Δεν είναι, όμως, μόνο το λυκοπένιο το δυνατό της στοιχείο. Οι φυτικές της ίνες ευεργετούν το πεπτικό σύστημα και ο χυμός της έχει αντιηλιακές επιδράσεις, προστατεύοντάς μας απέναντι στο ερύθημα (ερυθρότητα ή εξάνθημα του δέρματος) που προκαλείται από την ακτινοβολίες UV.

Ακόμη, οι ντομάτες είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου και η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως, τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Συν τοις άλλοις, περιέχουν βήτα καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, η οποία βελτιώνει την όραση και αποτρέπει προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όταν αγοράζετε ντομάτες, προτιμήστε τις πιο βαριές, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα είναι και χυμώδεις, και μυρίστε τες στο κοτσάνι. Αν είναι αρωματικές, βάλτε τες στη χαρτοσακούλα σας.

clickatlife